Diyarbakırlılar ısınamıyor: Hem doğal gaz hem odunla ısınmanın maliyeti arttı
Artı Gerçek - Havaların soğumasıyla Diyarbakır'da sobalar yakılmaya, doğalgaz olan evlerde de kombiler açılmaya başlandı. Ancak devam eden ekonomik kriz, doğal gaz ve odun fiyatları da ısınmanın maliyetini artırıyor.
Son 5 yılda yüzde 470 artış gösteren doğalgaz bu yıl yüzde 38, odun ve kömür fiyatları ise her yıl yüzde 100 ile 200 arasında artış gösterdi. Diyarbakır'da geçen yıl tonu, 2 bin 500 TL'den satılan odunun fiyatı bu yıl 5 bin ile 7 bin TL arasında değişiyor. 300 ile bin TL arası değişen odun nakliye masrafı da ek yük olarak tüketiciye yükleniyor. Doğalgaz kullanımı ise 2+1 evlerde yalıtım durumuna göre, bin 500 ile 5 bin TL olarak faturalara yansıyor.
MALİYETLERDEN DOLAYI ISINMA İHTİYACI KARŞILANAMIYOR
Yüksek maliyetler nedeniyle birçok aile ısınma ihtiyacını karşılayamıyor. Birçok evde yüksek fiyatlar nedeniyle sobaların yakılamadığı ve yine kombilerin açılmadığı belirtiliyor.
'ALDIĞIM PARA NEYE YETER?'
Kışın gelmesiyle beraber evinde odun sobası yakan Şefik Buğdaycı, bir ton odunu 5 bin TL'ye aldığını ve 1000 TL de nakliye parası ödediğini söyledi. Aldığı 12 bin TL emekli maaşıyla geçinen Buğdaycı, "Yani aldığım para neye yeter? Isınma ihtiyacımı dahi zor karşılıyor. Bu şartlarda geçim çok zor. Bu gün bin TL ile pazara gidiyorsun, poşetin yarısı dolmadan paran bitiyor" dedi.
'ÇÖZÜM BULUNMALI'
Kışın gelmesiyle birlikte aylık ortalama 4 bin 500 TL doğal gaz faturası geldiğini dile getiren Eyüp Barut, "Sabit bir maaşım yok işçiyim. 4 tane çocuğum var, okula gidiyorlar. Onların ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorum. Geçinmekte çok zorlanıyoruz ve buna bir çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı.
'BİRAZ ISITACAK ŞEKİLDE YAKIYORUZ'
Asgari ücret alan 4 çocuk babası Mahfuz Demir, aldığı parayla ne çocuklarının ne de evin ihtiyacını karşılayamadığını söyledi. Doğalgaz en düşük derecede yakmalarına rağmen 1000 TL fatura geldiğini ifade eden Demir, "Peteklere elini dokundurursan, biraz ısıtacak şekilde yakıyoruz. Isınmak için fazla yakınca da fazla geliyor karşılayamıyoruz" diye konuştu.
'İKTİDAR DEĞİŞMELİ'
Ekonomik krizden kaynaklı geçinemediklerini ifade eden Hidayet Tayfun, gelirin az giderin fazla olduğunu belirtti. Tayfun, "Doğalgaz yine 3 ay zorlar seni, ama genel olarak bir ekonomik kriz var. Özellikle bu gün mutfak masrafı çok fazla, asgari ücrete zam yapıyorlar, hemen ardından her şeye zam yapıyorlar. Bu gün, bir yerde savaş ve ölüm varsa orada huzur yoktur. Bu gün Suriye, Êfrîn, Filistin taraflarında savaş var. Bunlarda bu ekonominin kötüye gitmesine sebep oluyor. Ekonominin düzelebilmesi için iktidarın değişmesi gerekir" diye belirtti.
'MAAŞI DAHİ GÖREMİYORUM'
Emekli maaşıyla geçimini sağlamaya çalışan Mehmet Şahin, "14 bin TL emekli maaşı alıyorum, aldığım maaşı dahi göremiyorum. Emeğimizin karşılığını dahi alamıyoruz. Bu yıl doğal gazı açmadığımızdan kaynaklı fatura gelmemiş, ama geçen sen 2 binden aşağı gelmiyordu, kim bilir bu yıl ne kadar gelecek. Ülke öyle bir hale geldi ki bir şeylerin sürekli zamlanması normalleşti. Bu ekonominin kötüye gitmesinin sebebi de iktidardır. Çünkü iktidar çözüm odaklı hiç bir şey yapmıyor. Tamamen sermaye odaklı yapıyor. Yani tek adam rejimi değişmediği sürece ekonomi düzelmez" diye konuştu.
'FATURA 5 BİNDEN FAZLA GELİYOR'
Yüksek doğal gaz fiyatlarından kaynaklı ısınma ihtiyaçlarını karşılayamadıkları dile getiren Kazım Özbek, "7 kişilik bir aileyiz. Sabahtan Ulu Cami'nin önüne geliyorum. Günde ya bir kilo tütün satabiliyorum ya satamıyorum. Bir doğal gaz faturası 5 bin TL'den fazla geliyor. Bundan kaynaklı da doğalgazı açamıyoruz. Bu durumda nasıl geçineyim" diye sordu. (MA)
Beslenmeden sonra bir de ısınma sorunu: Öğrenciler montla ders işledi
Doğal gaz ve elektriğin ardından... Soba ve kömüre de zam: Maaşın beşte biri ısınmaya gidecek