Doğal güzelliğiyle ünlü Göcek koyunda yapılaşma tehdidi

Göcek koyundaki yapılaşma çalışmalarının doğaya zarar verdiğini anlatan Göcek Halk Meclisi’nden Ugan, ‘Yıldızları izlemeye gelen insanlar kıyıda ışıklar, projektörler görmeye başladı’ dedi.

Doğal güzelliğiyle ünlü Göcek koyunda yapılaşma tehdidi

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Göcek koyunda birçok yat limanı projesi çalışması yapılırken, binlerce tekne ve yatın işgali altında olan kıyılardaki yapılaşma, bölge halkını tedirgin ediyor.

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre doğal güzelliğiyle ünlü Göcek koylarının korunması ve yönetilmesine ilişkin çözüm modeli haftasonu düzenlenen, ‘Fethiye Körfezi, Göcek/Dalaman Koylarının Korunması ve Yönetimi Çalıştayı’nda ele alındı. Çalıştay'ın ilk gününde Göcek'in koyları gezildi. Koylarda toplamda 7 marina bulunmasından kaynaklı deniz tekne ve yatların işgali altında olduğunu görüldü. Marinaların kontrolü ise MUÇEV başta olmak üzere özel şirketlerin kontrolü altında. Birkaç seneye kadar bin 100 tekne kapasitesi olan Göcek’te, şu anda yaklaşık dört bin yat ve tekne buluyor.
Doğal güzelliğiyle ünlü Göcek koyunda yapılaşma tehdidi - Resim : 1
Foto: Birgün

GÖCEK HALK MECLİSİ ÜYESİ UGAN: KIYILARDA YAPILAŞMA SORUNU BÜYÜK

Bölgede faaliyet gösteren marina ve yat bağlama iskeleleri haricindeki alanlarda, teknelerin bağlanması için oluşturulan mapa alanlarının ihaleyle özel işletmelere devredilmesi isteniyor. Açılan davalar sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ihaleleri iptal ettiğini açıklarken, bölge halkı ise hâlâ tedirgin.

Göcek Halk Meclisi’nden Onur Ugan, kıyılarda yapılaşma sorunun giderek arttığını kaydederek şöyle konuştu: "Son zamanlarda salgınla beraber teknede yaşam arttı. Bazı koylarda tekneler 3-4 ay hiç kalkmadan orada kalıyorlar. Tabii bu teknelerden doğan atıkların alınıp alınmadığı konusu var. Altyapı şu an buna yeterli değil. Bu teknelerin atıkları tamamen layıkıyla alınmıyor. Diğer taraftan da çok ciddi anlamda kıyılarda yapılaşma sorunları var. Bazı koylara 2B uygulamasından ve imar aflarından sonra nasılsa af çıkar diye küçük kulübeler, binalar yapılmaya başlandı. İskeleler uzatılmaya başlandı. Ve mevcut bulunan bazı restoranlar büyümeye başladı. Nihayetinde geldiğimizde teknelerin gideceği koy sayısı azaldı. Normalde yıldızları izlemeye gelen insanlar kıyıda ışıklar, projektörler görmeye başladı. Bu da deniz turizminin, mavi yolculuk turizminin her geçen gün biraz daha çıkmaza girmesi anlamına geliyor."

tekne Yat kıyı