Doktor Ekinci: Terlediğim için maskeyi çıkardım, o sırada hastalığa yakalandım
Koronavirüs'e yakalanan ve izolasyon süreci devam eden Doktor Hamit Ekinci, sağlık çalışanlarını koruyucu ekipmanı çıkarmaması konusunda uyardı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ardından dünya genelinde hızla yayılan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) riski devam ediyor. Türkiye’de kısa sürede yayılan salgından dolayı her gün vaka ve can kaybı sayıları artıyor. Salgınla mücadelede en çok çabayı gösteren sağlık emekçileri büyük risk altında. Hastalara müdahale eden çok sayıda sağlık emekçisi Koronavirüs salgınına yakalanıyor. Bu emekçilerden biri Diyarbakır’da özel bir hastanede Acil Servis Doktoru olan Hamit Ekinci Artı Gerçek’e konuştu. Ekinci, hastalığı nasıl kaptığını, nasıl bir süreç yaşadığını ve hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
BULGU YOK DENEN HASTADA KORONAVİRÜSÜ ÇIKTI
Ekinci, çalıştığı hastanenin ilk başlarda çok yeterli olmasa da, belirli düzeyde kişisel koruyucu ekipman verdiğini söyledi. Hastalık sürecinin 3 Nisan’da hastaneye gelen 30 yaşlarında genç bir hastaya müdahale ederken başladığını anlatan Ekinci, "Hasta önceki gün başka hastanede testleri yapılmıştı. Kovit ile ilgili bulgu yok denilmişti. Şikayetleri geçmediği için, özellikle nefes darlığı sorunu yaşadığı için bizim hastanede o gün başka bir doktora başvuruyor. Ben acildeydim. Orada fenalaşınca acilden bizi çağırdılar. Ekip olarak gidip hastayı alarak acil müdahale odasına getirdik. O sırada biz sadece hastayı bir an önce acil müdahale odasına yetiştirme telaşındaydık. O sırada Kovit olabilir mi diye düşünmedik. Sonradan hastanın oksijen değerlerinin düşük olması, nefes alamıyorum demesinden sonra Kovit olabilir mi diye düşündük. Ben hastaya daha çok yakın duruyordum. O andan sonra ekipmanları kullandık. Daha sonra hastanın da test sonuçları pozitif çıktı" dedi.
"BELİRTİLER YOKTU, SADECE EKLEM AĞRISI VARDI"
Hastaya müdahale etmelerinden iki gün sonra ciddi eklem ağrılarının başladığını, özellikle bel kısmında ağrıların yoğun olduğunu ifade eden Ekinci, bu belirtilerin bilinen Koronavirüs belirtileri ile uyumlu olmadığını söyledi. Belirtiler bu şekilde olunca 6 gün boyunca hastalığı geçiştirdiğini ifade eden Ekinci, "Sadece eklemlerim ağrıyordu. Ateş olmadı, öksürük olmadı, nefes darlığım olmadı. Yedinci günde hastanede nöbetteyken ciddi derin nefes alamadığımı hissettim. Önce stres olduğunu düşündüm. Çalışmaya biraz ara verdim. Baktım yok stres değil. Derin nefes alınca kaburgalarım batıyordu… Oradaki arkadaşların ısrarıyla tomografi çekince akciğerde Kovitle uyumlu bulguların olduğunu gördük. Hemen Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki arkadaşlarla iletişime geçtik. Tomografiyi görür görmez hemen yatırarak tedavi vereceğiz dediler. Çünkü iki taraflı, her iki akciğerimde de bulgu vardı. Ama nefes darlığını sadece o gün yaşadım. Zaten ciddi bir nefes darlığı değildi. Sadece derin nefes alamadığımı hissediyordum" diye anlattı.
EVDE İZOLASYON SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Koronavirüs tedavilerinin yapıldığı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 gün ilaç tedavisi gördüğünü anlatan Ekinci, tedavinin ardından durumunun iyiye gitmesi ile birlikte taburcu edildiğini söyledi. Şu anda evde izolasyon sürecinin devam ettiğini anlatan Ekinci, "1 Mayıs’a kadar izolasyon sürecim var. Tedaviye başladıktan 3 gün sonra şikayetlerim geçti. Şu anda herhangi bir şikayetim yok. Durumun iyi" dedi.
KORUYUCU EKİPMAN ÖNEMLİ
Hastalık sürecini atlatan Ekinci’nin özellikle sağlık çalışanlarına yönelik önerileri de var. Koronavirüsün şu ana kadar karşılan en bulaşıcı virüs olduğunu hatırlatan Ekinci, şunları söyledi: "Benim tahminin o gün hastaneye gelen hastadan kaptığıma dair, ama başka yerde de kapmış olabilirim. Sonuçta o dönem 100 civarı hasta bakan biriyim. Bunu başka birisinden kapmış olma ihtimalim çok yüksek. Acil servisi hasta sirkülasyonun yoğun olduğu bir yerdir. Siz ister istemez ara verip yemek yeme, su içme zorundasınız. Bazen sıkıldığınızda, daraldığınızda çıkıp hava almak zorunda kalıyorsunuz. İşte tam o sırada ufak bir dikkatsizlikle elinizi yıkmadan yüzünüze, ağzınıza götürdüğünüz zaman hastalığı kapıyorsunuz.
TERLEDİĞİ İÇİN MASKEYİ ÇIKARDI, HASTALIĞI KAPTI
Bu konuda gerçekten yapılması gereken şey tam obsesif olmasına gerek yok ama sağlık çalışanlarının ciddi bir obsesyon düzeyi ile dikkat etmesi gerekiyor. Ekipman olarak işte ‘canım sıkıldı’, yada ‘beni daraltıyor’ diye çıkarmamak lazım. Sanırım ben biraz da o hataya düştüm diye düşünüyorum. Çünkü hastayı taşıdığımız sırada terlemeden kaynaklı maskemi bir an için çıkardım. Başka maske gelene kadar bir süre maskesiz kaldım."
İZOLASYONUN ÖNEMİ
Hastalık belirtileri kendini göstermesi durumunda kişinin hemen kendisini izole etmesi gerektiğini ifade eden Ekinci, "Ben kendi hastalarıma da bunu yapıyordum. Sizde bazı belirtiler varsa, kişinin kendisini izole etmesi gerekiyor. Test sonucu negatif çıksa bile belirlenen sürede kendini izole etmesi gerekiyor. Ben aslında eklem ağrısı başladığında ilk önce mevsim geçişleri, stres desem de salgını da es geçmedim. Evde iki kardeşimle birlikte yaşıyoruz. Dikkat ediyordum evde. Kendimi izole ettim, onlarla temastan kaçındım, temizliğe dikkat ettim. Bu süreçte onlara bulaştırmadım. İkisinin de testleri yapıldı, negatif çıktı. Şu anda da izolasyondayım" diye anlatı.