Ecdada saygının böylesi: Tarihi Osmanlı çeşmesi paramparça
Beykoz Yalıköy Mahallesi’nde Ahmet Mithat Efendi Yalısının yanında bulunan tarihi tescilli Kethuda Çeşmesi paramparça halde. Çeşmenin yerinde yeller esiyor.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK - Anadolu Yakasının tespit edilebilen en eski çeşmesi olan Beykoz Yalıköy Mahallesi’ndeki Kethuda Çeşmesi 1978 yılında yolun genişletilmesi sebebiyle taşları numaralanarak başka bir yerde kurulmak üzere yıktırıldı,1983 yılında eski yerinin gerisinde Ahmed Mithat Efendi Yalısının arka cephesi önünde yeniden kuruldu. Fakat bu nakil sırasında taşları zedelendi, özellikle iki yandaki küçük çeşmeleri yok olmuş denecek kadar tahrip edildi. Bu arada 1 ve 4 numaralı kitabeler birbirinin yerini aldı.
NE BİR TABELA VAR NE DE ÇALIŞMA
Taşınma sırasında zarar gören tarihi çeşme geçtiğimiz aylarda yapılan bir çalışma sonrasında mermerleri ve üzerine yazılı kitabeleri parçalanmış şekilde aylardır harap halde duruyor. Etrafı bir sunta ile çevrili eski çeşme çöplerle dolu. Tarihi çeşmeyle ilgili ne tür çalışma yapıldığı ise belli değil, etrafında buna ilişkin bir tabelaya rastlamak mümkün değil.
BALIKÇILAR: ÇEŞME AYLARDIR BU ŞEKİLDE
Çeşmenin yanında bulunan balıkçılar, çeşmenin aylardır harap halde bekletildiğini ve herhangi bir işlem yapılmadığını belirterek, çeşmenin bu halde olmasının İSKİ, Beykoz Belediyesi ve Koruma Kurulu arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklı olduğunu söyledi.
Tarihi çeşme ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldığımız Beykoz Belediyesi Proje Müdürlüğü yetkilisi ise çalışmanın Boğaziçi Öngörünüm’de kaldığı için kendilerine değil Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sınırlarında kaldığını belirterek, konuya ilişkin oradan bilgi alınması gerektiğini ifade etti.
Beykoz, tarihi çeşmeleriyle ünlü bir ilçe olarak biliniyor, yaklaşık olarak on tane çeşme bulunuyor.
KETHUDA ÇEŞMESİ