Eğitim Sen: 19 milyon öğrenci kaderine terk edildi
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası, okullarda yaşanan sorunlara değinerek, MEB’in 19 milyon öğrenciyi kaderine terk ettiğini söyledi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası, yüz yüze eğitimin başlamasıyla alınması gereken tedbirlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Sekreteri Kadriye Kaya, okulların açılmasının üzerinden geçen onca güne rağmen hala ciddi eksikliklerin olduğunu söyledi.
Kaya, "Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz bir buçuk yıldır boş olan okul mekânlarını büyük bir istek ve coşkuyla doldurmuş olmalarına rağmen geçen iki hafta içinde kaygının giderek yayılan bir duygu olduğunu görmekteyiz. Bu kadar uzun bir süre, uzaktan öğretim süreci yaşayan öğrencilerimizi coşkuyla karşılayacağımız, sağlıklı ve güvenli eğitim ortamlarının yaratılması imkânı varken hazırlıkların ne kadar yetersiz olduğunun açığa çıkması derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır" dedi.
’19 MİLYON ÖĞRENCİ KADERİNE TERK EDİLDİ’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 19 milyona yakın öğrenciyi ve 1,2 milyon eğitim emekçisinin görev yaptığı okullarda kendi kaderlerine terk ettiğini kaydeden Kaya "İkinci hafta olmasına rağmen okullardan bize gelen bilgilere görev Covid’li öğretmen, öğrenci ve karantinaya alınan sınıflar bulunmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde salgının eğitim alanındaki yayılımı önümüzdeki haftalarda daha yıkıcı etkisiyle açığa çıkacaktır. Nitekim bu sıkıntılı süreçte, okulların yüz yüze eğitime başlaması ve devam etmesi koşullarını, tüm eğitim bileşenlerinin sağlık ve yaşam hakkını gözeterek TTB’nin konuya ilişkin öneri ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşma sorumluluğunu taşımaktayız" ifadelerini kullandı.
‘MEB’İN KİTAPÇIKLARININ GERÇEKLE ALAKASI YOK’
MEB’in tedbir amaçlı okullara gönderdiği pandemi kitapçıklarının gerçeklikle ilgisi olmadığını belirten Kaya, alınması gereken somut tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:
"*Pandemi boyunca en azından pencereleri ve kapıları karşılıklı açarak, hava akımını sağlayacak şekilde sınıflar ve öğretmenler odası derste en az 20 dakikada bir 5 dakika, teneffüste sürekli olacak şekilde düzenli havalandırılmalıdır.
*Yeme içme süreleri kısa tutulmalı, mümkünse 1,5 metre mesafe tercih edilmelidir. İşyerlerinde olduğu gibi, yemekhaneler iyi havalandırılmalı, seyreltilerek kullanılmalıdır. Kumanya usulü yemekler sınıfta sakince yenebilir.
*Kademeli giriş çıkış saatleri ile okula giriş çıkışlarda kalabalık önlenmelidir.
*Yüksek yayılımda olduğumuz şu günlerde sınıf mevcutlarının 30’un altında tutulması gerekir. Seyreltme için öğrencilerin eğitim günleri azaltılmamalıdır. Hedef tam zamanlı yüz yüze eğitim olmalıdır.
*Temaslı öğrencilerin okuldan geri kalmaması için hızlı testler devreye sokulabilir.
*Okul servisleri pandemi şartlarına uygun hale getirilmeli ve denetlenmelidir.
*Okullar açıldıktan sonra ilk 2-4 hafta okullarda görülen vakalar ve okul içi bulaşmanın izlenmesi ve tespiti kritik önem taşımaktadır.
*Eğitime pandemi koşulları gözetilerek ek bütçe ayrılmasını talep ediyoruz." (MA)