Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için toplanan imzaları 1 Ekim'de Meclis'e sunacak
'Siyasal iktidardan talebimiz, öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması' diyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, AYM ve Meclis’e çağrıda bulundu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi için sendikanın genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, ÖMK’nin iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) çağrı yapıldı.
Açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, öğretmenleri ayrıştıran ve "eşit işe eşit ücret" ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesinin öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen bir kanun olduğunu vurgulayan Kurul, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu yönünde yoğun eleştiri almıştır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkaması ve bildiğini okumaya devam etmesi kabul edilemez bir tutumdur" dedi.
‘MEB’İN SINAV TAKVİMİNİ ANLAŞILMAZ BİR ACELEYLE İŞLETMEYE ÇALIŞMASI ANLAŞILIR DEĞİL’
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gerçek bir meslek kanunu olmaktan uzak olduğunu kaydeden Kurul, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, düzenlemesi, yasalaşmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış ve AYM konuyu ‘esastan görüşme’ üzere gündemine almıştır. Benzer bir şekilde ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle sendikamız tarafından Danıştay’a dava açılmıştır. Ancak Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren kanun ve yönetmeliğine karşı açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini anlaşılmaz bir aceleyle işletmeye çalışması anlaşılır değildi" diye belirtti.
İMZA KAMPANYASI
Kurul, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın yapılan başvuruları gündeme alması çağrısında bulunarak, şöyle konuştu: "Öğretmenlerin ihtiyaç ve talepleri gözetilmeden hazırlanan 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tüm hükümleriyle birlikte yürürlükten kaldırılması talebiyle sendikamız tarafından Türkiye çapında bir imza kampanyası başlatılmıştır. Toplanacak imzalar 1 Ekim 2022 Cumartesi günü TBMM Başkanlığı’na sunulacaktır. Öğretmenlerin temel talebi Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir."
‘MÜCADELEMİZ SONUÇ ALINCAYA KADAR SÜRECEKTİR’
Kurul, siyasi iktidarın uluslararası düzeyde kabul gören "Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"na uygun bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi. Kurul, taleplerini şöyle sıraladı: "Siyasi iktidardan talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmelik ile ilgili Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın kararlarının beklenmesidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemiz gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürecektir."(MA)