El değiştiren İBB'de neler kalacak?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı el değiştirmeye hazırlanıyor ancak 25 yıllık yönetimden geriye neler kalacak bilinmiyor.
Nalin ÖZTEKİN
ARTI GERÇEK - Yerel seçimler geride kaldı ancak itirazlar ve tartışmalar sona ermedi. Resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kazandı. Ancak seçimlerin konuşulan bir başka noktası belediyelerin durumu.
Yıllardır gelir ve giderleri halkla paylaşılmayan belediyelerde yeni başkanların neyle karşılaşacağı da bir muamma. Tartışmaların yoğunlaştığı adres ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB).
Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı anlaşıldıktan sonra Saraçhanede bulunan belediye binası önüne getirilen TOMA’ların hangi amaçla orada bulunduğu bina içinde neler olduğu merak konusu. Peki 25 yıl sonra el değiştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Mevlüt Uysal döneminden Ekrem İmamoğlu dönemine neler kaldı?
EN AZ HİZMET ACİL AFET VE SAĞLIKTA
Belediyenin 2019 bütçesi 23.8 milyar lira olarak açıklanmıştı. İETT ve İSKİ bütçeleri eklendiğinde bu rakam 34 milyar 800 milyon liraya ulaşıyor. Belediye bünyesindeki toplam 28 şirketin ciroları ise 11 milyar 300 milyon lira.
Mevlüt Uysal yönetiminde hazırlanan 2019 Hizmet Programına göre 17 milyar 712 milyon lira karşılığında 561 adet yatırım ve hizmet yapılacaktı. Bu hizmet ve yatırımların detayları ise oldukça şaşırtıcı. Ofis giderleri, etkinliklere katılım, uluslararası kurumlara üyelik ve bilgisayar bakımı başlıklarını içeren Kurumsal Yönetim harcamalarına 2 milyar 922 milyon lira ayrılırken Afet Durumlarında Acil Müdahale Hizmetlerine 141 milyon lira ayrıldı. Bu tabloya göre 1. dereceden deprem bölgesi olan İstanbul’da "Afet Durumuna Müdahale"ye ayrılan pay yüzde 1 dahi değil. "Afet ve Acil Duruma Müdahale" başlığına 12 Sağlık Hizmetlerine 11 faaliyette yer verilirken Kurumsal Yönetime 163 faaliyette yer verildi. Bütçeden en az yararlanan bir diğer alan sağlık oldu. İBB verilerine göre Sağlık hizmeti ve faaliyetine bütçeden 238 milyon lira ile yüzde 1.4 pay ayrıldı.
İSPARK NEDEN FİŞ YERİNE KOÇAN VERİYOR?
İBB’nin şirketlerinin 2018 yılı üçüncü dönemindeki zararı 95 milyon lira. Araç park ettirmek dışında yatırımı bulunmayan Otopark AŞ’nin zararı da 18 milyon lira. Seçim sonrasındaki 3 günde İSPARK’ta müşterilere fiş yerine dip koçan verilmesi de soru işaretlerini artırdı.
İBB’NİN 2019 YILI FAİZ ÖDEMESİ 1.1 MİLYAR LİRA
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre İBB’nin 2018’deki toplam borcu 22 milyar lira. 2014 seçimlerinde borç 6 milyar liraydı. Yerli bankalara borç 3.3 milyar lira, yabancı bankalara 11.3 milyar lira. 2014’te borç için yılda 128 milyon lira faiz ödenirken, 2019 yılı ödemesi 1.1 milyar lira. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin borcu olan bir diğer adres iller bankası, miktarı ise 458 milyon lira.. Belediye bütçesi dağıtılan ihaleler, mega projeler nedeniyle ağır taahhütlerin altına girmiş vaziyette. El değiştiren belediyenin içinden evrakların kaçırıldığı söylemi ise şeffaf bir süreç yürütülmediği sürece güçlenen bir iddia.