Elif Çakır: AK Parti'deki sorun siyasal yozlaşma
Karar yazarı, Erdoğan'ın aksine partideki sorunun teşkilatlardaki 'metal yorgunluğu' olmadığını vurguladı.
HABER MERKEZİ- Son dönemde AKP'ye yönelik eleştirel yazılarıyla dikkat çeken Karar yazarı Elif Çakır, 'teşkilatlarda metal yorgunluğu' olduğunu söyleyen Erdoğan'a "Ben de diyorum ki sorun 'teşkilatlarda' değil, sorun metal yorgunluk değil, sorun zihniyet, sorun güç zehirlenmesine bağlı olarak temel ilkelerin unutulmuş olması" diye yanıt verdi.
Çakır, "Metal yorgunluk mu, siyasal yozlaşma mı?" başlıklı yazısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın "Metroda da birinci önceliğimiz en fazla oy aldığımız yerler olacak inşallah" sözünü anımsattı. Bunun bir dil sürçmesi olmadığını vurgulayan Çakır, "Sayın Uysal, siyasete 'dün girmiş' bir isim değil" dedi.
Yazısında Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde dile getirdiği 'hizmette ayrımcılık olmayacağına' yönelik sözlerini tarih tarih anımsatan Çakır, Mevlüt Uysal için "Partisinin 'AK Parti hizmette ayrımcılık yapmaz' ilkesinden, düsturundan habersiz olduğu düşünebilir mi?" diye yazdı.
"O halde şimdi şu soruyu soralım: AK Parti’de asıl sorun ne: Metal yorgunluk mu? Siyasal yozlaşma mı?
Mevlüt Uysal’ın 'metroda hizmeti götürürken birinci önceliğimiz en fazla oy aldığımız yerler olacak' sözü nasıl bir fotoğraf ortaya koymaktadır, bu söz neyin göstergesidir?" diye soran Çakır, şöyle devam etti:
"Siyasal yozlaşmanın temel özelliklerinden birisi de, siyasal aktörlerin, sahip oldukları kamu yetkisi ve gücünü kendilerine/partilerine menfaat sağlayacak şekilde kullanmalarıdır.
Kamu görevlilerinin ve politikacıların hukuki ve ahlaki normları açıktan ihlal ederek, hizmet, seçmen, eş dost, akraba, siyasi ve partizan kayırmacılığı yapmalarıdır.
Siyasal yozlaşma belli siyasal süreçlerde ortaya çıkan bir olgudur. Bir anda ortaya çıkmaz. En tehlikeli boyutu ise, siyasal yozlaşmanın toplumsal yozlaşmaya kaynaklık etmesidir. Politik yozlaşma hukuk devleti yerine kişisel ve keyfi bir yönetim anlayışını beraberinde getirir. Bu da vatandaşların hukuk sistemine olan güvenini zedeler.
Demem odur ki, iki yıllık ayrılıktan sonra partisinin başına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan o günden bu yana, 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminin zor olacağını, sandıkta 50 artı 1’i bulmanın kolay olmayacağını, tabanda partisine yönelik bir mesafe tespit ettiğini dile getiriyor ve bunun sebebinin teşkilatlardaki "metal yorgunluk" olduğunu söylüyor. Ben de diyorum ki sorun "teşkilatlarda" değil, sorun metal yorgunluk değil, sorun zihniyet, sorun güç zehirlenmesine bağlı olarak temel ilkelerin unutulmuş olması."