'En yüksek hapsetme oranına sahip ülke Türkiye'

İnsan hakları örgütleri, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, ‘işkenceye karşı sıfır tolerans’ politikası için 10 kriteri hatırlatarak acil ve etkili eylem çağrısında bulundu.

'En yüksek hapsetme oranına sahip ülke Türkiye'

İşkence, Savaş ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Yardımlaşma, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi (SOHRAM CASRA), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CISST), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İşkenceye Karşı Dünya Örgütü Avrupa (OMCT Avrupa), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, yetkililerin ‘işkenceye sıfır tolerans’ politikasına rağmen işkencenin yaygınlaştığı belirtildi. İnsan hakları örgütlerinin açıklaması şöyle:

'EN YÜKSEK HAPSETME ORANINA SAHİP ÜLKE TÜRKİYE'

"Avrupa Konseyi tarafından sağlanan verilere göre; Türkiye, terör bağlantılı suçlardan hüküm giyen en fazla mahkûm nüfusuna sahip ülkedir. Ülkenin cezaevi nüfus oranı, son 10 yılda yüzde 115,3 artmış ve 2020’de Türkiye, 47 Avrupa Konseyi ülkesi arasında en yüksek hapsetme oranına sahip ülke olmuştur.

'BARIŞÇIL PROTESTOLAR SUÇ SAYILMAKTADIR'

Türkiye’de güvenlik görevlileri tarafından işkence ve kötü muamele uzun süredir yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve gösterileri polis aracılığıyla kontrol ederken toplantıların barışçıl yapısını dikkate almadığı için Türkiye, uluslararası aktörler tarafından defalarca eleştirilmiştir. Bunun başlıca nedeni, üst düzey yetkililerin bu uygulamaları kınamaması ve iddiaları soruşturmak yerine örtbas etmeye istekli olmalarıdır. Cumartesi Anneleri davası, barışçıl protestoların Türkiye’deki yetkililer nezdinde suç sayılmasının simgesidir.

'10 KRİTERİ HATIRLATIYORUZ'

Türkiye’deki yetkililere ‘işkenceye karşı sıfır tolerans’ politikası için 10 kriteri hatırlatıyor ve bu noktalardan her biri için acil ve etkili eylem çağrısında bulunuyoruz. İşkence karşıtı bir gündemin yeniden masaya getirilmesi, ülke için çok ihtiyaç duyulan daha geniş bir hukukun üstünlüğü gündemi için yaşamsal öneme sahip bir meseledir. Türkiye’deki durum, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi ve cezasız bırakma sorununun üzerine gidilmesi yönünde acil adımlar atılmasını gerektirmektedir. Örgütlerimiz, uluslararası toplumla birlikte, azimli ve inandırıcı bir işkence karşıtı gündeme olan bağlılığımızı sürdürmeye ve güçlendirmeye devam edecek ve faillerin adalete teslim edilmesi için işkence iddialarını rapor etmeye ve araştırmaya devam edecektir."

Türkiye hapis açıklama 10 Aralık