‘Erdoğan’ın hayali sağlığı sermayeye peşkeş çekiyor’

SES Ankara'da sağlık sistemini masaya yatırdı. Erdoğan'ın 'hayalim' dediği şehir hastanelerinin kente yıkım, müteahhide kar, halka hastalık getirdiği belirtildi.

‘Erdoğan’ın hayali sağlığı sermayeye peşkeş çekiyor’

HABER MERKEZİ - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "hayalimdi" dediği ve toplumda "kente yıkım, müteahhide kar, halka hastalık" olarak nitelendirilen şehir hastanelerine ilişkin çalıştay düzenledi.

Konuşmacılar, sağlığın piyasalaştığını, halkın sağlık hakkının sermayeye peşkeş çekildiğini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "Kente yıkım, müteahhide kar, halka hastalık" diye nitelendirilen şehir hastanelerine ilişkin çalıştay düzenlendi. Çalıştay, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi’nde düzenlendi.

Salona 10 Ekim Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı.

‘HALKI HASTALANDIRMA ÇABASI’

Açılış konuşması yapan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, AKP’nin iktidara gelişi ile birlikte esnek ve kuralsız çalışma ortamının oluştuğunu söyledi. Kamu özel ortaklığı projelerine tepkisini dile getiren Kara, "AKP ile birlikte sağlıkta özelleştirme başlamış oldu, halkanı vergisi ile sermayeyi beslemeyi hedefleyen AKP, hasta sayısını garanti ederek, önleyici sağlık yerine halkı hastalandırma çabası içindedir. Biz bu alanda emek ve meslek örgütlerine düşen görev ise halkın emeğini, sağlığını ve geleceğini topyekun düşünmek zorundayız. Bu iki gün boyunca bu meseleler üzerine tartışmalar yürüteceğiz" diye konuştu.

‘BÜTÇE HAKKIMIZ, SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, şehir hastaneleri emekçilerinin haklarının gasp edildiğini belirtti ve şöyle dedi: "Bu şehir hastaneleri halkın bütçesini, bütçe hakkımızı, gasp ediyor. Şehir hastaneleri büyük resmin bir parçasıdır, kapitalizm yaşadığı krizi aşmak için bu tür girişimlerde bulunuyor. Türkiye’de yaşananlarda bunun bir parçasıdır. Şehir hastaneleri aynı zamanda bir rant projesidir. Uluslararası sermayeden kredi alabilmek için geleceğimizi ipotek altına alıyorlar."

‘SAĞLIKÇILARIN DEĞİL, ERDOĞAN’IN HAYALİYDİ’

Konuşmaların ardından panel ile devam edilen oturumda konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, şehir hastaneleri projesinin sağlıkta dönüşüm projesinin ikinci adımı olduğunu söyledi. İktidar ikinci adımı atıyorsa kendilerinin de adım atması gerektiğini söyleyen Erden, "Erdoğan şehir hastaneleri için ‘Uzun zamandır benim hayalimdi’ dedi. Ancak bu emekçilerin hayali değildi. Cumhurbaşkanının, sağlık tekellerinin, ilaç tekellerinin hayaliydi, ancak biz bunların hayallerini kabusa çevirmeye kararlıyız" dedi.

‘SAĞLIK PİYASALAŞIYOR’

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Akademisyen Selime Güzelsarı da, sermayenin sosyal hizmetleri piyasalaştırma gibi bir amacı olduğunu söyledi. Bu hizmetlerin piyasalaşması aynı zamanda sosyal hizmetlerin metalaşması anlamına geldiğini söyleyen Güzelsarı, "Sağlık ve sosyal hizmetler temelde kullanım faaliyeti olarak, metalaştırmanın aşamalarını yaşıyoruz. Normların artık tamamı ile piyasa tarafından belirlenmesi de kaçınılmaz oldu. Mesela ücretsiz sağlık hizmeti veren bir kuruma gitmeye dahi insanlar korkuyor, para isteyecek zannediyor. Gelinen aşamada yapılmak istenen de sağlık fabrikaları oluşturmaktır" diye konuştu.

‘KAPİTALİZMİN TÜRKİYE’DEKİ PROTOTİPİ’

Marmara Üniversitesi’nden akademisyen Fuat Ercan, hazırladığı sunum ile sağlık sektöründe yaşanan özelleşmenin dünyada genişlemeye çalışan kapitalizmin Türkiye’deki prototipi olduğunu söyleyerek, "Mesele iktidar meselesi değil, hangi iktidar gelirse gelsin bu sanayileşme devam edecek" dedi. (MA)

Ankara erdoğan sağlık Ses