Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına itiraz eden hâkime soruşturma açıldı

Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına itiraz eden hâkime soruşturma açıldı
HSK, Erdoğan'ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı YSK'ye itiraz başvurusunda bulunan yargıç Ahmet Çakmak hakkında soruşturma başlattı. Çakmak’ın avukatı Karadağ, “hâkime baskı” tepkisini gösterdi.

Artı Gerçek - Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimlerinde üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasının 'Anayasa'ya aykırı olduğu' gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulunan yargıç Ahmet Çakmak hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Halihazırda aktif görevde olan yargıcın avukatı, eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, müvekkiline bir hâkim olarak baskı yapıldığını söyledi.

Erdoğan'ın 2014 ve 2018’de cumhurbaşkanı seçilmiş olması nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde üçüncü kez aday olmasına, başta yargı camiası olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden tepki gelmişti. Bu kapsamda YSK’ye “anayasaya uygun olmayan adaylığın kabul edilmemesi” için çok sayıda başvuru yapılmıştı. YSK’nin reddettiği bu başvurulardan biri de, yargıç Ahmet Çakmak’a aitti.

DİLEKÇEDE NE DEDİ?

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Çakmak, 28 Mart’ta YSK’ye yaptığı itirazda "seçme yeterliliğine sahip olan herkesin adaylıklara itiraz edebileceğini" anımsatarak başvuruyu “bir yurttaş olarak” yaptığını vurguladı. Erdoğan’ın, 2014 ve 2018'de halk tarafından iki kez cumhurbaşkanı seçildiğine dikkat çeken Çakmak, seçimlerin yenilenmesi kararının da TBMM değil, cumhurbaşkanı tarafından alındığını vurgulayarak “Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı gösterilemeyeceğini” kaydetti.

Ancak Çakmak’ın bu başvurusu HSK’nin soruşturması ile sonuçlandı. İktidara yakın bir gazetede, Çakmak hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu; haberde Çakmak, “hadsiz” sözleriyle hedef alındı.

Yargıcın avukatı da olan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, “Yargıcın görevi anayasayı korumak” tepkisini gösterdi. Karadağ, HSK tarafından kendilerine tebliğ yapılmadığını söylerken “Soruşturmanın anlamı; kendilerinin cumhurbaşkanına sahip çıktığını, onun himayesinde olduklarını cumhurbaşkanına ifade etmek. Bu soruşturmanın sonucunda bir ceza verilemez” dedi. (Kaynak)

Öne Çıkanlar