Erişimi zaten 'engelli' olan DW Türkçe'ye 'ofis kapat' dayatması

Erişimi zaten 'engelli' olan DW Türkçe'ye 'ofis kapat' dayatması
Erişim engeline tabi tutulan Alman kamu yayıncısı DW Türkçe üzerindeki baskı artıyor. Sanayi Bakanlığı, kurumun iki yılda bir uzatılan çalışma belgesini bu kez reddetti. DW Türkçe ofisini kapatmak zorunda kalacak ama habercilik faaliyetini sürdürecek.

Artı Gerçek - 'RTÜK'e lisans başvurusu yapmadıkları' gerekçesiyle bir yılı aşkın süredir erişim engeline tabi tutulan Alman kamu yayıncı kuruluşu Deutsche Welle'nin (DW) bu kez de çalışma izni uzatılmadı. Kurum bu nedenle Türkiye ofisini kapatmak mecburiyetinde bırakıldı.

32 DİLDE YAYIN YAPIYOR

1953'te kurulan ve bugün dünya çapında 32 dilde yayın yapan DW'nin Türkiye'deki faaliyet izni, geçen şubatta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uzatılmadı. Bakanlık, iki yılda bir uzatılması gereken izni ret gerekçesi olarak, "DW Türkçe’nin faaliyet alanını yanlış seçmesini" gösterdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın da 'görüşü' doğrultusunda, DW Türkçe'ye 10 gün önce ret yanıtı verildi.

DW Türkçe, izninin yenilenmemesi nedeniyle ofisini ay sonunda kapatacak. Çalışanlarına kadro ve sigorta yapamayacak ama habercilik faaliyetlerini, telifli olarak sürdürecek.

DW Türkçe ile Amerikan kuruluşu VOA Türkçe'nin (Amerika'nın Sesi) haber portallarına, lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle 1 Temmuz 2022'de erişim engeli getirilmişti. O tarihten bu yana iki kurumun sitesine de başta VPN olmak üzere çeşitli yollarla erişim sağlanabiliyordu.

ALMANYA HÜKÜMETİ SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Erişim engeli kararı Berlin'de ve Washington'da tepkiyle karşılanmıştı. Almanya'da federal hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, "Bu, Türkiye'de zaten kısıtlanmış olan ifade ve basın özgürlüğü için kötü bir haber" diyerek, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Gazetecilerin bilgiye erişiminin ve çalışmalarının giderek azaldığını yakından izliyorum. Federal hükümet olarak bu konuyu Türk tarafındaki muhataplarımızla eleştirel bir şekilde görüşmeye devam edeceğiz. Bağımsız gazetecilik ve farklı görüşlere sahip çeşitli bilgi kaynaklarına erişim, özgür ve adil seçimler için gerekli bir koşuldur."

Almanya Federal Hükümet Sözcüzü Steffen Hebestreit ile ABD Dışişleri Bakanlığı da, Ankara'ya seslenerek iki kuruma uygulanan erişim engellerinin kaldırılması çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar