Eski büyükelçi Ümit Pamir: Türkiye 2009 öncesi ayarlarına dönmeli
'Türkiye çok büyük bir pazar'

Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO’da uzun yıllar daimi temsilcilik ve birçok ülkelerde büyükelçilik yapan Ümit Pamir, Ankara ile Washington arasında yaşanan 'yaptırım' krizinin ardından Türkiye'nin AB ile yakınlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Pamir, "Türkiye, en azından 2009 öncesi ayarlarına dönmeli bence. Liberal ekonomi, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi savunan, Avrupa normlarını uygulamaya çalışan, bölgemizde parlak gelecek vaat eden bir ülkeydik." görüşlerini savundu.
Hürriyet'ten İpek Özbey'in sorularını yanıtlayan Pamir, şunları söyledi:
Son dönemlerde AB ile bir yakınlaşma söz konusu. Nasıl buluyorsunuz temasları?
Türkiye, en azından 2009 öncesi ayarlarına dönmeli bence. Liberal ekonomi, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi savunan, Avrupa normlarını uygulamaya çalışan, bölgemizde parlak gelecek vaat eden bir ülkeydik. Bizim yapmamız gereken ille de Batılı gibi olmak değil, o taklitçiliktir. Batılı kadar olabiliriz ama...
Batı’dan bu yönde bir mesaj mı var sizce?
Trump’ın ‘ NATO artık demode oldu, biz gerekirse NATO’dan çıkarız’ türünden sözleri Avrupalılarda, özellikle Almanya ve Fransa’da endişe yarattı. Amerika’nın güvenlik şemsiyesine olan güvenleri sarsıldı. Ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bir güvenlik sistemi kurmak istiyorlar. ‘Brexit sonrasında da İngiltere’yi savunma ayağında Avrupa’yla beraber tutmamız lazım. Aksi halde güçsüz oluruz’ görüşü hâkim. Aynı şekilde Ortadoğu’da her şeye rağmen AB üyesi olmasa da AB’nin güvenlik sistemine angaje etmek istedikleri bir Türkiye var. Bir de tabii unutmamak lazım, Türkiye çok büyük bir pazar.
ÜMİT PAMİR KİMDİR?
1965 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Fahri Korutürk’ün cumhurbaşkanlığı döneminde genel sekreter özel kalem müdürlüğünü yaptı. 1990’da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nde daimi temsilci, bir yıl sonra Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi, 1994’te Atina Büyükelçisi oldu. Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit’e başbakanlıkları sırasında dış politika başdanışmanlığı yaptı. 2000’de Türkiye’nin BM nezdindeki daimi temsilciliğine getirildi. Kıbrıs’ta birleşme için sürdürülen Bürgenstock görüşmelerinde dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile çalıştı. 2004’te NATO Daimi Temsilciliği’ne getirildi. 2007’de emekli oldu. 2008’de NATO’nun yeni stratejik planının yazımı için görevlendirdiği 12 kişilik akil adamlar grubuna seçildi. Halen çeşitli düşünce kuruluşları için çalışmalar yapıyor.