Eskişehir'de öğrencilerin barınma krizi: Boş konut yok, kiralar yüzde 100 arttı

Üniversiteler gelecek ay açılacak. Öğrenci kentlerinden Eskişehir'de kiralık daire bulmak büyük bir sorun. Yüzde 100'ü bulan kira artışları da öğrencilerin bütçesini zorluyor.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala Eskişehir'de öğrenciler barınma kriziyle karşı karşıya. Hem kiralar yüksek hem de kiralık ev bulmak zor. Artı Gerçek'e konuşan Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Gazi Çelik, “Eskişehir yaşanabilir şehirlerden bir tanesi, bilhassa öğrenciler için. Eskişehir öğrenci şehri olarak anılıyor. Bundan dolayı da öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda Eskişehir halkı bilinçli” dedi.

'BARINMA SORUNU PANDEMİYLE BAŞLADI'

Barınma sorununun üç yıl önce pandemi döneminde başladığını dile getiren Çelik, "Pandemide esnek çalışma ve üretimin az olmasından dolayı ve Irak’tan, İran’dan, çeşitli ülkelerle gelen yabancılarla birlikte bir arz talep dengesi bozuldu. Buna yaşadığımız büyük deprem felaketini de ekleyecek olursak bu sorun giderek büyüyerek içinden çıkılmaz bir hal aldı" diye konuştu.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANMALI'

Konut üretiminin artmasıyla sorunun çözülebileceğini vurgulayan Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrı yaptı:

"TOKİ’nin yaptığı konutlarda aynı imkânların özel sektöre de açılmasını istiyoruz. Üretim bir an önce hızlanmalı. Bu sorun her yıl daha da büyüyerek devam edecek. Çünkü arz talep dengesi gerçekten bozuldu. Buna bir de yeni evlenen çiftleri de katın. Yeni ev açmak istiyorlar, talep çok. Kentsel dönüşüm hızlanmalı."

'BOŞ DAİRE YOK'

Emlakçı Ali Koç, Anadolu Üniversitesi’ne yakın Bağlar, Bahçelievler, Güllü Mahallesi ile Osmangazi Üniversitesi’ne yakın Büyükdere Mahallesi’nde 1+1 ve 1+0 boş daire olmadığını belirtti. Koç, “Yeni üniversiteyi kazanan öğrencilerimize ilk senelerde KYK veya özel yurtları tercih edip, ilerleyen yıllarda kiralama yöntemini tercih etmelerini öneririz” diye konuştu.

'YÜZDE 100 ZAM GELDİ'

Geçen sene 1+0 ve 1+1 eşyasız dairelerin 2 bin 500-3 bin TL olduğunu, bu yıl ise yüzde yüz zamlandığını vurgulayan Koç, "En küçük ev eşyasız olarak 5 bin TL. Öğrenciler 5 bin ila 8 bin TL arasında eşyalı daireleri tercih ediyorlar fakat ev yok" dedi.

'EV SAHİPLERİ ARTIK ÖĞRENCİLERİ TERCİH EDİYOR'

Ev sahiplerinin geçmiş yılların aksine artık evlerini bekarlara ve öğrencilere kiralamak istediğine dikkat çeken Koç, “Ev sahipleri, 'Bekara-öğrenciye verelim, yarın evlenir gider, evim çabuk boşalır, tekrar evimi kiraya veririm' diye düşünüyor. Ancak fahiş fiyatlar veriyorlar" diye konuştu.

'HEM ÇALIŞIYOR HEM OKUYORUZ'

Ev bulma sorunu yaşayan öğrencilerden biri Anadolu Üniversitesi Basın Yayın Bölümü öğrencisi Taylan Dikmen. Kiraların çok yükseldiğini belirten Dikmen, "Bunun yanında emlakçı komisyonu var, depozitosu var. İlk ay için 30 bin TL masraf oluyor. İki kişi bile çıkmakta zorlanıyoruz. Biz de bu yüzden çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu kadar çalışıp bir de okumak bizi zorluyor. Hem mental olarak hem fiziksel olarak çok zor" dedi.

Yurtlarda yer bulmanın da ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Dikmen, "İlk geldiğimde KYK yurduna başvurmuştum. Bana okullar açıldıktan üç ay sonra çıkabildi. Ev tutmak zorunda kaldım. Tek başıma da çıkamadım. Üç arkadaşımı da yanımda getirdim. Hepimizi çalışıyoruz giderleri sağlamak için. Fiyatlar çok yüksek. Barınma gibi temel bir ihtiyacın bu kadar pahalı olması acı bir durum gerçekten. Okulumuza mı bakalım, alacağımız derslere mi bakalım, yoksa evi mi geçindirelim karar veremiyoruz. Çok zorlanıyoruz” diye konuştu.

'TEK BAŞINA EV TUTMAK İMKÂNSIZ'

Öğrenci Katayoun Dadashi de artan kiralara dikkat çekti. Dadashi, "Ev fiyatları uçmuş durumda. Bundan Eskişehir de nasibini aldı. Diğer illerle kıyasladığımız zaman biraz ucuz
sayılabilir. Öğrenci şehri diyorlar ya hâlâ geçerliliğini koruyor.Ben üç senedir bir evde kalıyorum. Ev sahibimle de iyi anlaşıyoruz. En azından makul miktarda zam yaptı. Yeni gelecek öğrencilerin tek başına ev tutmaları imkânsız gibi görünüyor" dedi.

Öne Çıkanlar