Eskişehir'de Onur Yürüyüşü'ne yasak davası: 'Valilik ve kolluk yasakçı anlayıştan vazgeçmeli'
Özge ZAİM
ESKİŞEHİR - Eskişehir'de Onur Yürüyüşü'nün valilik tarafından yasaklanmasına karşı Yaşam Bellek Özgürlük Derneği'nin açtığı davaya başlandı. Artı Gerçek'e konuşan dernek başkanı Nurettin Aldemir, yasağın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, "Valilikler ve kolluk yasakçı anlayıştan vazgeçmeli. Hukuk ve özgürlükler zeminine dönmeli" dedi
Eskişehir'de 9 Temmuz'da düzenlenmek istenen 3. Onur Yürüyüşü de 2021 ve 2022'de olduğu gibi valilik tarafından yasaklanmıştı. Hasan Polatkan Kültür Merkezi önünde toplananlara sert müdahalede bulunan polis, 18 kişiyi gözaltına almıştı.
YASAĞA KARŞI DAVA
Yaşam Bellek Özgürlük Derneği'nin yasak kararına karşı açtığı davanın ilk duruşması Eskişehir İdare Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Eşbaşkanı Nurettin Aldemir ile yönetim kurulu üyeleri ve taraf avukatları katıldı.
'EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'
Aldemir ve derneğin avukatı Hasan Çayır, Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasının anayasanın eşitlik ilkesine, hak ve özgürlükleri düzenleyen yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı. Mahkeme, kararın önümüzdeki günlerde taraflara iletilmesine karar verdi.
18 KİŞİYE DAVA AÇILDI
Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan 18 kişi hakkında ise '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 14 Şubat 2024'te görülecek.
'YASAKLARLA LGBTİ+'LAR HEDEF GÖSTERİLİYOR'
Artı Gerçek'e konuşan Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Eş Başkanı Nurettin Aldemir, "Yasaklama kararlarıyla ve bu kararların içerdiği ifadelerle LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor. Yürüyüşler polis şiddeti ve gözaltılarla sonuçlanıyor. Peşinden davalar açılıyor, yargılamalar yapılıyor. Tüm baskılara rağmen onur yürüyüşleri bu yıl 12 ilde yapıldı" dedi.
'MAHKEMELER 'SUÇ YOK' DİYOR, YASAK VE GÖZALTI DÖNGÜSÜ SÜRÜYOR'
Yaşam Bellek Özgürlük Derneği'nin amaçlarından birinin de LGBTİ+’lara yönelik hak ihlallerinin önlenmesi olduğunu dile getiren Aldemir, "Eskişehir’de 2021 yılından bu yana Onur Yürüyüşleri yapılmak istendi. Her yıl yasaklandı, gözaltılar oldu, ceza davaları açıldı. 2021 ve 2022 yılında açılan davalar beraat ile sonuçlandı. Mahkemeler kararları ile 'ortada bir suç ve suçlu yok' diyor. Buna rağmen yasak, gözaltı, dava döngüsü sürüyor" diye konuştu.
'YASAKLARIN HUKUKLA İLGİSİ YOK'
Bu yıl Eskişehir'de yapılan Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan 18 kişiye de dava açıldığına dikkat çeken Aldemir, şunları söyledi:
"Valiliklerin LGBTİ+’ların etkinliklerine yönelik yasaklamaları kanun önünde eşitlik ilkesini ortadan kaldırmaktadır. LGBTİ+’lar da kanun önünde eşit yurttaşlar olarak izin almadan barışçıl gösteri yürüyüşü düzenleyebilir. Valiliklerin akıl almaz gerekçeler ve ifadeler kullanarak vaaz ettikleri yasaklamaların hukukla ve ahlakla ilgisi yok. Valilikler ve kolluk yasakçı anlayıştan vazgeçmeli. Hukuk zeminine, yasa zeminine, özgürlükler zeminine dönmeli."