Ete bir ayda yüzde 40 zam: 'Kasaba en son ne zaman gittim hatırlamıyorum'
Edirne'de son bir ayda ete yüzde 40 zam geldi. Kıymanın kilosu 450 TL'ye ulaşırken, bu rakamın ramazanda 500 TL'yi aşması bekleniyor. Uzmanlar, üreticiler, satıcılar ve tüketiciler Artı Gerçek'e değerlendirdi.
EDİRNE - AKP iktidarının uyguladığı politikalar, üreticiyi üretimden kopardı. Yem fiyatları ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi. Son iki yılda 2 milyon yakın süt ineği kesildi.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Bu durum et fiyatlarının da artmasına neden oldu. Edirne'de son bir ayda gelen zamlarla kıymanın kilosu 370 TL'den 450 TL'ye çıktı. Ramazan ayının gelmesiyle kıymanın 500 TL'yi aşması bekleniyor.
'ÇÖZÜM ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK'
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, et fiyatlarının bir ayda yüzde 40 arttığına dikkat çekti.
Gaytancıoğlu, "Uygulanan niteliksiz ve tutarsız hayvancılık politikası ile son iki yılda 2 milyona yakın süt ineği kesildi. Hayvan varlığımız gün geçtikçe azalıyor. Kırmızı et fiyatlarının artmasında en büyük pay besi yemi fiyatlarındaki artış. Geçen sene bir çuval besi yemi 350 TL'ydi, şimdi 600 TL oldu. Aynı zamanda yemde kullanılan tüm girdiler ithal edildiği için başka ülkelerin çiftçileri kazanıyor, bizim çiftçimiz kazanamıyor. Yem fiyatları arttığı için gıda fiyatları da artıyor. Çözüm üreticiyi desteklemek, başka çözüm yok" dedi.
'HER YIL İKİ ÜÇ AİLE HAYVANCILIĞI BIRAKIYOR'
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü’nde yaşayan üretici Cengiz Günaydın da, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle hayvancılığın her geçen gün içinden daha da çıkılmaz hale geldiğini söyledi.
Yaklaşık 100 haneli köylerinde 25 yıl önce 4 bin dolayında küçük ve büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Günaydın, “Bugün gelinen noktada köyümüzde 370 büyükbaş, 400 kadar da küçükbaş hayvan kaldı. Her yıl iki, üç aile hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor. Hayvan besleyen hane sayısı 8-10'a kadar indi. Bu gidişle et fiyatları seçimden sonra Allah Kerim” diye konuştu.
'KIYMA RAMAZANDA 500 TL'Yİ GEÇER'
Kasap Hasan Hüseyinca ise ocak ayında 370 TL olan kıymanın şubatta 450 TL'ye yükseldiğini vurguladı.
Hüseyinca "Bir ay içerisinde 80 TL fark yaptı. Ramazan dolayısıyla tahmin ediyorum 500 TL'yi geçer. Karkas et fiyatları da arttı bununla birlikte. 320-350 TL'ye alıyorsak karkası, ramazan başlangıcında 350 TL'ye alacağız. Buna bağlı olarak fiyatlar da otomatikman artacak" değerlendirmesinde bulundu.
'BİR KİLO SÜTLE BİR KİLO YEM ALINMIYOR'
Hayvan sayısının azalmasının fiyatlarda artışa neden olduğunu söyleyen Hüseyinca, şöyle devam etti:
"Sıkıntının ana nedeni köylerde hayvan varlığının az olması. Kimse bakmıyor çünkü yem fiyatları pahalı. Bir kilo süt, bir kilo yem almıyor. 5-10 kilo süt 1-1.5 kilo yem alıyor. Şu an sütün fiyatı 25-30 TL olmalı ki çiftçi hayvan bakabilsin. Süt olmayınca üretici ineğini kesiyor, ineğini kesince dana olmuyor, dana olmayınca da et olmuyor. Bu sefer ithal ediliyor. İthalat da fiyatları düşürmüyor, daha çok yükseliyor" diye konuştu.
'ET ZAMLANINCA HALK SAKATATA YÖNELDİ'
Sakatatçı Güngör Yanıklar, alım gücü düşen halkın et yerine sakatata yöneldiğini belirtti.
Yanıklar, "Vatandaş et alıyor ama bir kilo alacağına artık yarım kilo ya da 250 gram alıyor artık. Ne sakatat ne de et fiyatlar ne yazık ki durduğu yerde durmuyor. Yılbaşından bu yana 70-80 TL zam geldi. Et zamlandığı zaman zaten sakatat da zamlanıyor. Ete göre sakatatın fiyatı daha uygun olduğu için vatandaş artık sakatata yöneldi" dedi.
'EMEKLİ MAAŞIYLA ETİ NASIL ALALIM?'
Emekli İrfan Sülün, et alamadıklarını belirterek, durumlarını şöyle özetledi: "Eti neyle alacağız ki? 10 bin TL emekli maaşıyla nasıl alalım? Bugün maaşımı aldım, geldim az bir şey sakatat almaya. Artık bir dahaki maaşa belki tekrar gelirim.
Ay başında maaşı aldığım zaman gelip ufak bir miktar alabiliyorum ancak. Normalde kasaba uğradığım hiç yok. En son ne zaman kasaba gittim onu da hatırlamıyorum."