Evrensel'e 45 gün ilan kesme cezası
Basın İlan Kurumu, Ragıp Zarakolu'nun 'Makus Kaderden Kaçış Yok' başlıklı köşe yazısı gerekçesiyle Evrensel'e 45 gün süreyle resmi ilan verilmemesi ve reklamların kesilmesi cezası verdi.
Artı Gerçek ve Evrensel gazetesinde, 5 Mayıs'ta yayımlanan 'Makus Kaderden Kaçış Yok' başlığıyla yayımlanan yazı nedeniyle yazar Ragıp Zarakolu'ya sosyal medyada linç kampanyası başlatılmıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un suç duyuruları ile yazar Ragıp Zarakolu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma başlatıldı.
Yürütülen soruşturmada 'Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak' iddiasıyla suçlanan Zarakolu'nun yanı sıra Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, 14 Mayıs'ta İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verirken başlatılan soruşturma kapsamında gazeteden savunma talep edildi.
45 GÜN İLAN KESME CEZASI VERİLDİ
27 Mayıs'ta Evrensel tarafından gönderilen savunmada, söz konusu yazının hukuka uygunluk sınırları içinde eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi. Savunma sonrası kararını veren Basın İlan Kurumu (BİK), 'Söz konusu köşe yazısının içeriğinde rahmetli Adnan Menderes'in ihtilal neticesinde idamına atıfta bulunmak başlığında ve yazının sonunda benzer kaderden Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaçışının olmayacağını belirtmek suretiyle Cumhurbaşkanımızın insan haklarına dayalı demokratik ve hukuk devleti niteliğinin günümüzde de ortadan kalkabileceğini kastettiği yani bir diğer ifade ile darbe imasında bulunduğu anlaşıldığından' sonucu çıkarılarak haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığını iddia edilerek, Evrensel'e 45 günlük rekor bir ilan kesme cezası verdi.
'VERİLEN CEZA HUKUK İLE AÇIKLANAMAZ'
Evrensel gazetesinin avukatı Devrim Avcı, verilen cezaya ilişkin yaptığı açıklamada, yazının darbeyi savunan değil aksine eleştiren bir yazı olduğunu belirterek, köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesinin hukuk ile açıklanamayacağını söyledi:
"Yazı darbeyi savunan değil, aksine eleştiren bir yazıdır. Yazarın kendisi de daha sonra yaptığı açıklamada darbelerden mağdur olmuş birisi olduğunu ve darbeyi savunmasının mümkün olamayacağını açıklamıştır. Biz de gönderdiğimiz ayrıntılı savunmada bunu anlattık. Bu konuda verilmiş kararlara atıf yaparak yazının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu anlattık. Ve sonuçta verilen 45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil. Yani Basın İlan Kurumu için başvuru yapılıyor, ilan kesme cezası veriliyor, yetmiyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Yetmiyor erişim engelli, tekzipti vs. Tüm bunlar artık gazetenin topyekün hasmane bir tutum ile karşı karşıya olduğunu düşündürtüyor. Tüm bunları düşününce ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kişilerin kanaat özgürlüğünün de artık bu ülkede tanınmadığının da açık bir ilanı olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulamalara karşı tüm hukuki yollara da başvurumuzu yapacağız."