Eylül’de 110 gazeteci yargılandı, beşine 21 yıl hapis verildi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin eylül ayına ilişkin raporunda, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapılarak hak ihlalleri kınandı.

Eylül’de 110 gazeteci yargılandı, beşine 21 yıl hapis verildi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (OGİ) gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren eylül ayı raporunu açıkladı. Günlük rutin haber yapmanın artık suç sayıldığını belirten ÖGİ, Eylül ayında; 4 gazetecinin gözaltına alındığını, 1 gazetecinin tutuklandığını, 110 gazetecinin yargılandığını, 5 gazeteciye 21 yıl 3 ay hapis verildiğini, 11 gazetecinin ise tahliye edildiğini belirtti.

Artık günlük rutin haberleri yapmak ve takip etmenin de suç sayıldığı belirtilen OGİ raporunda, Rize'de asırlık bir ağacın kesilmesiyle Kocaeli'nde çocuğuna pantolon alamayacak kadar zor durumda olan bir babanın intiharından sonra eşi ile röportaj yapıp haberleştirmenin suç sayıldığı vurgulandı. Raporda, iki haberi yapan muhabirlerin gözaltına alınarak ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıkları belirtildi.

'ÖZGÜR HABERCİLİK KUŞATILACAK’

RTÜK’e verilen yetkilerle artık internet üzerinden yayın yapmanın da çeşitli müeyyidelere tabi tutulacağına işaret edilen ÖGİ raporunda, "Böylelikle muhalif ve alternatif medyanın internet mecrası üzerinden yayınlarına da el atılmış olacak. Bundan sonra internet üzerinden internet radyoculuğu ve internet televizyonculuğu da ruhsata bağlanıyor. RTÜK'ten ruhsat almayan, bu yayınları yapamaz. RTÜK kurallarını aşanların da yayını kesilecek ve haklarında cezai işlem başlatılacak. Ruhsat icazetini de RTÜK ve MİT ortaklaşa verecek. Bu şekilde devletin eli biraz daha uzatılmış ve özgürlükler biraz daha kısıtlanmış olacak. Uygulamalarla özgürlükler ve özgür habercilik daha da kuşatılacak ve illegalize edilmeye çalışılacak" denildi.

'GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

ÖGİ’nin Eylül raporunda, 173 gazetecinin tutuklu olduğu, 4 gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin tutuklandığı, 110 gazetecinin yargılandığı, 1 gazeteciye dava, 4 gazeteciye ise soruşturma açıldığı, 5 gazeteciye 21 yıl 3 ay hapis, 4 gazeteciye ise 27 bin TL para cezası verildiği, 53 gazetecinin görevinden alındığı ve istifa ettiği, 11 gazetecinin tahliye edildiği belirtildi.

Raporda, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapılarak hak ihlalleri kınandı. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

rapor Özgür Gazeteciler İnisiyatifi eylül