Fabrika atıkları asırlık zeytin ağaçlarını kuruttu
Aydın Efeler'de bulunan zeytinyağı fabrikasına ait atıklar nedeniyle bölgedeki asırlık zeytin ve incir ağaçları kurumaya yüz tuttu.
HABER MERKEZİ - Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde bulunan zeytin fabrikasının atıkları nedeniyle bölgedeki asırlık zeytin ve incir ağaçları kurumaya yüz tuttu. Bunun üzerine mahalle sakinleri ve Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) fabrika aleyhine dava açtı. Verilen dava dilekçesinde fabrika atıklarının yarattığı tehdide dikkat çekilerek, fabrikanın arıtma sistemi kurarak, atıklarını doğaya salmadan önce arıtması istendi.
'ASİTLİ SULAR DOĞAYA SALINIYOR'
AYÇEP Sözcüsü Mehmet Vergili, çarpık sanayileşme nedeniyle organize sanayi bölgesindeki uygulamalarının 150 yıllık zeytin ağaçlarına zarar verdiğini kaydetti. Zeytinyağı fabrikalarına karşı olmadıklarını belirten Vergili, fabrika atıklarının bölgede bulunan tarla, bağ ve bahçelere önlem alınmadan bırakılmasına karşı olduklarını söyledi. Yaz mevsimlerinde fabrika atıklarından dolayı mahalle sakinlerinin zarar gördüğünü de belirten Vergili, fabrikanın kaba toprağı havuz olarak kullandığını kaydetti. Buharlaşan atık sularının asitli sular yaydığını belirten Vergili, fabrikanın çevreye verdiği zararla aslında kendi üretimine de zarar verdiğini söyledi.
'KOSTİK MADDESİ ARITILMALI'
Bölgede eski sistem ile çalışan yüzlerce zeytinyağı fabrikası olduğunu kaydeden Vergili, fabrika atıklarının kentin su kaynağı olan Menderes Nehri'ni de kirlettiğini vurguladı. Vergili, atıklar nedeniyle kentin çoraklaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğu tehlikesine işaret ederek, fabrikalarda tehlikeli olarak bilinen kostik maddesinin kullanıldığını söyledi. Kostik maddesinin ağır materyal içerdiğini ve arıtılması gerektiğini belirten Vergili, "Kostik ile zeytinler çabuk tatlanıyor. Dünyada kullanılmayan bir sistem bu. Kullanırken bu kostiğin arıtılması gerek. Umurlu ilçesinde de aynı şekilde sıkıntılar var. Çoğu organik sanayide arıtmalar kullanılmıyor. Sanayi yapıyoruz derken tarımı da mundar etmememiz gerekiyor. Bir zeytinyağı fabrikasının ve atıklarının çevreye ve komşu bahçedeki ağaç ve diğer bitkilere verdiği zararların yanı sıra sızdırdığı pis koku ise cabası. Ama bunların en azından sağlıklı işletilmesi gerekiyor" dedi. (Mezopotamya Ajansı)