Faruk Bildirici'den 'para karşılığı haber' iddiasının odağındaki Cumhuriyet'e sorular

Medya Ombudsmanı Bildirici, ‘manipülatif haber karşılığında çikolata kutusunda para alındı’ iddialarıyla gündeme gelen Cumhuriyet gazetesine soru yöneltti: "Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?"

Faruk Bildirici'den 'para karşılığı haber' iddiasının odağındaki Cumhuriyet'e sorular

Artı Gerçek - Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, ‘manipülatif haber karşılığında çikolata kutusunda para alındı’ iddialarıyla gündeme gelen ve yıl başında genel yayın yönetmeni atadığı Tuncay Mollaveisoğlu’yla beş buçuk ay sonra yollarını ayıran Cumhuriyet gazetesine bir takım sorular yöneltti.

Bildirici, kendi internet sitesinde kaleme aldığı, "'Para karşılığı haber'in öyküsü ve Cumhuriyet'e sorular" başlıklı yazısında, "Cumhuriyet yönetimi, 'Saldırı altındayız' savunmasıyla geçiştirmek yerine ortaya çıkan sorulara tatmin edici yanıtlar vermesi gerekli. Savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiş olması da bu dosyanın kapanması için yeterli gerekçe olamaz. Çünkü Mollaveisoğlu’nun da vurguladığı gibi bu artık ceza davasının değil, gazetecilik meslek etiğinin konusu" yorumunu yaptı.

Bildirici, 'Cumhuriyet’in üzerine düşen gölgeyi kaldırmak için' şu soruların yanıtlanması gerektiğini belirtti:

"1- E-ticaret şirketinden yeni çıkan yasa aleyhine haber yapmak için 500 bin lira alındı mı?

2- Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?

3- Kamu yararı yerine piyasada tekel konumunda olan bir e-ticaret şirketinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak gazetecilik etiğine ve Cumhuriyet’in ilkelerine aykırı değil mi?

4- Temmuz 2022’de ilk çıktığında yasaya destek veren Cumhuriyet, neden Aralık 2022’de tam tersi bir tutum alarak yasa aleyhine tam altı haber yayımladı?

5- Yasayı destekleyen ilk haberde mesleki kodlara uygun olarak karşı görüşe de yer verilirken, Aralık 2022’deki altı haberde de sadece yasa aleyhine görüşlerin kamuoyuna yansıtılması etik açıdan sorunlu bir tutum değil mi?

6- Neden bu haberlerde yasal düzenlemeye şirketler değil de yasanın asıl muhatapları olan tekelleşmenin önlenmesi ve tüketiciler açısından bakılmadı?" (HABER MERKEZİ)