Artı Gerçek - Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Batman, Sivas ve Dersim'de yaban hayatının yoğun olduğu bölgelere yerleştirilen fotokapanlar, bioçeşitliliği görüntüledi. Bölge müdürü Ahmet Çörtük, sorumluluk sahalarındaki bölgenin biyoçeşitlilik anlamında çok zengin olduğunu söyledi.
En önemli görevlerinden birinin de yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması olduğuna işaret eden Çörtük, şöyle konuştu:
"160 fotokapanla izleme yapmaktayız. Fotokapanlara genelde yaban keçisi, kızıl geyik, kurt, vaşak, tilki, kartal, ayı ve su samuru gibi türler giriyor. Fotokapanlar yaban hayatının popülasyonu, dağılımları, göç durumları, yavrulamaları, yuvalamaları, hayatta veya sağlıklı mı gibi konularda bize çok önemli bilgiler veriyor."
Fotokapanların yalnızca tür tespiti için değil aynı zamanda av koruma ve kontrol çalışmalarında da kullanıldığına dikkati çeken Çörtük, yasa dışı av yapan 27 kişiye bu görüntüler üzerinden işlem yapıldığını söyledi.
Aynı zamanda yaban hayatının yönetiminde de görevli olduklarını vurgulayan Çörtük "Eğer biz yaban hayatını yönetiyorsak, bu görüntülerle türlerimizin tanımlamalarını, coğrafi dağılışlarını, popülasyonlarını ve doğadaki hareketlerini çok iyi bileceğiz ki yönetim planlarımıza yasal altlık oluştursun" diye konuştu. (AA)