Gayrettepe'de 29 kişinin öldüğü gece kulübünde ihmal: Ölenler arasında iş görüşmesine gelen de var çocuk da...

İstanbul Gayrettepe'de dün bir gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi öldü. Kulübün tadilat izni başvurusu olmadığı belirlendi. Çoğu işçi ölenler arasında tadilat sonrası açılacak mekanda çalışmak üzere iş görüşmesine gelenler de olduğu öğrenildi.

Artı Gerçek - İstanbul Gayrettepe'de 29 kişinin öldüğü yangınla ilgili konuşan uzmanlar, olayda ihmal olduğunu ve tedbir alınmadığını söyledi. Ölenler arasında 17 yaşında çocuğunda olduğu belirlendi. Ayrıca, çoğunun işçi olduğu ölenler arasında iş görüşmesi için gelenlerin olduğu da ortaya çıktı.

İstanbul Gayrettepe’de bulunan ‘Masquerade’ isimli gece kulübündeki ‘kaçak’ tadilat sırasında yangın çıktı. 29 kişinin öldüğü iki kişinin yaralandığı yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. ile sorumlu müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve iş yeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve iş yeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam dokuz şüpheli gözaltına alındı.

Yangın sırasında yaralanan 2 kişinin tedavisinin ise sürdüğü bildirildi.

‘BİRDEN FAZLA İHMAL VAR’

İş Güvenliği Uzmanları Derneği Başkanı Mahmut Cihan, 29 kişinin öldüğü yangında birden fazla ihmal olduğunu söyledi. Cihan, “İçeride boya, tiner gibi yanıcı parlayıcı madde vardır. Taş motoru veya kaynak makinası benzeri bir şey varsa orada kıvılcım yapıp içerideki diğer yanıcı maddeleri yakma ihtimali yüksek. Zehirlenme oranı yüksek olduğu için de büyük ihtimalle kumaş türü malzemelerin açığa çıkardığı zehirli gazlardan ölümün yüksek olduğunu düşünüyorum. Birden fazla ihmal var” açıklamasını yaptı.

İŞ GÖRÜŞMESİNE GELMİŞLER

Tadilatının tamamlanmasından sonra yapılacak açılışa da hazırlık yapan mekana DJ, aşçı, güvenlik gibi yeni personel alımı da yapıldığı öğrenildi. Bu nedenle ölenler arasında bu iş görüşmesine gelenler ve mekan çalışanlarının da olduğu kaydedildi.

UZMANLAR KONUŞTU: TEDBİR ALINMAMIŞ

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren yangına ilişkin "İnşa aşamasında, özellikle ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken tedbirler vardır. Bu yangının ölümle sonuçlanması, bu tedbirlerin alınmadığını gösteriyor." dedi.

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da "İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, fakat yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı madde çok fazla olduğundan dolayı böyle bir can kaybıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Yangına ilişkin İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise "Burada bir iç mimar olsaydı, iç mimarlık projesi kullanılsaydı bu yangın belki gerçekleşmeyecekti" diye konuştu.

İŞLETMECİLERİN SUÇ KAYITLARI DİKKAT ÇEKTİ

Ekiplerce, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E'nin (40) olduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Yapılan çalışmada, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E'nin "kasten yaralama", S.A'nın "cinsel taciz", A.A.P'nin ise "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından kayıtları olduğu belirlendi.

RUHSAT 1987'DE ALINMIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yangının yaşandığı yerde incelemelerde bulundu.

İmamoğlu, binanın 1987'de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu vurgulayarak, "En son itfaiye raporu 2016'da veriliyor. 2018'de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona göre gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız. Yapı eski bir yapı." ifadelerini kullandı.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ

Ölen 29 kişinin 23’ünün tadilat şirketlerinin 6’sının ise gece kulübünün çalışanları olduğu öğrenildi. Faciada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle:

"Ahmet Sever (52), Ahmet Uzun (36), Alparslan Salih Derelioğlu (64), Atanur Aladağ (43), Barış Güngör (21), Emrah Demiroğlu (40), Fahrettin Korkut (42), Gökhan Yıldırım (37), Kadir Orhonoğlu (41), Mehmet Okumuş (39), Özkan Baş (45), Sinan Yılmaz (55), Adem Özçelik (50), Ahmet Kartal (25), Ahmet Mehduş (28), Akın Kıhri (36), Binali Çayır, Cengiz Aksoy (47), Efe Demir (17), Gökay Tevlek (47), Gökhan Akbulut (40), Hüseyin Ak (21), Muhammet Ali Yıldırım (43), Ramazan Altan (43), Shir Agha Bigzade, Şivan Dolu (44) ve Yılmaz Kıhri (59)."

APARTMAN YÖNETİCİSİ: BİNANIN YAPILIŞINDA O ALAN SİNEMA SALONU OLARAK GÖZÜKÜYOR

Beşiktaş'ta, 29 kişinin öldüğü 'Masquerade' isimli gece kulübünün bulunduğu binanın yöneticisi Şule Şakat, daha önce şikayette bulunduklarını belirtirken "Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış" dedi.

'DAHA ÖNCE ŞİKAYETÇİ OLDUK'

Şule Şakat, daha önce bina içerisinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikayetçi olduklarını ifade etti.

Şule Şakat, "İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın. Ses nedeniyle izole edilmiş bir yerdi, herhalde bir patlama olması lazım, onun sonucunda oldu. Çıkışa çok yakın olması içeridekilerin de dumandan boğulduğunu düşünüyoruz. Yoğun bir duman altında kalmışlar.

Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikayette bulunduk. Eskiden ilk açıldığında tv stüdyosu olarak kullanılıyordu o zaman bir sıkıntı yoktu. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış" dedi.

YANGINDA YAŞANANLARI GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI

29 kişinin öldüğü iki kişinin yaralandığı yangınla ilgili soruşturma başlatılırken, gözaltına alınanların sayısı ise 9’a yükseldi. Faciayı görgü tanıkları anlattı.

Tadilat esnasında çıkan yangının görgü tanığı Sema Soğancı yaşananları anlattı. Soğancı "5-6 dakika geçmeden hemen itfaiye geldi. Patlamalar, çatlamalar, öyle sesler duydum. İçeride insanlar var mı diye merak ettim. İtfaiye geldikten sonra cesetler çıkmaya başladı. İnsanlar bağırış, çağırış gidiyordu" dedi.

Fotoğraf: AA

'O KADAR ANİ OLUŞTU Kİ HER ŞEY'

Soğancı "O kadar ani oluştu ki her şey. Deli gibi alevler vardı, ağlamaya başladım, sinirlerim bozuldu. Kimsenin bir şeyden haberi yok çünkü herkes bir yerlere koşturuyordu. Dışarı çıkmakta çok zorlanmışlardır. Daire kapısından çıktıktan sonra birisi 'hemen giysi odasına gidin, herkes orada toplansın' demiş çünkü ön kapıdan giriş yokmuş ya da kapı mı kilitliymiş bilmiyorum" dedi.

Esnaf Mehmet Cengiz ise alevlerin dış cepheyi sardığını, o esnada apartman görevlilerinden birinin ilk müdahalede bulunduğunu söyledi. Cengiz, "Doğal gazı kestiler. Yangının daha da büyüyüp dış cepheyi komple sarmasını engellediler. Akabinde seçim bürosunda görevli polisler vardı. Onlara seslendik anons geçtiler" diye konuştu.

Fotoğraf: AA

'İÇERİYE DOLAN GAZLA ZEHİRLENME BAŞLADI'

Binanın diğer tarafının otopark olduğunu ve bütün gazın oraya dolduğunu kaydeden Cengiz, "Otoparkın boşaltılması sağlandı. İçeride yaklaşık 60-70 kişinin olduğundan bahsedildi. Sedye üzerinde olan arkadaşları, ekipler sağlam bir şekilde çıkarttı, sonrası daha kötüydü. İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı. Alevleri burada çok az bir noktada gördük, onun dışında içeriye dolan gazla zehirlenme başladı" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da Beşiktaş ilçesine bağlı Gayrettepe semtinde 16 katlı bir binanın altındaki Masquerade isimli gece kulübünde kaçak tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi ölmüş, iki kişi yaralanmıştı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede önlem almış, yangına itfaiye ekipleri 31 araç ve 86 personelle müdahale etmişti.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınla ilgili idari soruşturma başlatıldığını ve 2 mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini bildirmişti.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Beşiktaş Gayrettepe'de meydana gelen yangınla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, 2 mülkiye müfettişimiz görevlendirilmiştir. Müfettişlerimiz olay yerine hareket etmiştir. Konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İŞÇİLER VE YAKINLARI ANLATMIŞTI

Yangından son anda kurtulan işçi BirGün'e yaptığı açıklamada, olayın kimyasaldan kaynaklı yaşanmadığını ve içerde kimyasal maddenin olmadığını söylemişti.

İşçi, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"İçeride kimyasal bir madde yoktu. Ses yalıtımı olan bir alanda çalışıyorduk. Ses yalıtım cihazları da tutuşmuş olabilir. İçerde bir tadilat vardı. Mekanı yeniliyorlardı. İçerde çalışan ustalar vardı, 15-16 kişiden fazla kişi vardı. İçerde ustalarımız, personeller vardı. Biz şansa atılması gereken malzemeleri çıkarırken mekandan ayrılmış olduk, geri girecektik. Yangından şansa kurtulduk. 2 haftadır tadilat devam ediyordu, biz en alt kattaydık. Üst katlarda muhasebe ekibi vardı. Onlar sadece dumandan etkilendi ve yaralanmadı."

'KLİMA GAZI PATLADI'

Yangın esnasında binada olan bir işçinin yakını ise BirGün'e yaptığı açıklamada, "3 arkadaşımı yangında kaybettim. 1 tanesi yerde sürünerek çıkmış, durumu iyi. Yangının çıkış nedeni açıklanmadı. Bir klima gazının patlama yaptığını öğrendik" demişti. (AA/DHA)

Öne Çıkanlar