Gazeteci Abdurrahman Gök tahliye edilmedi: Duruşma 5 Aralık'a ertelendi
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 27 Nisan'da tutuklana Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök bugün ilk kez hakim karşına çıktı. Kürt gazeteciler ve siyasetçilere ilişkin birçok davada tanık olan Ümit Akbıyık'ın ve bir gizli tanığın ifadeleri nedeniyle "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası" ile suçlanan Abdurrahman Gök, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden getirildi.
'HABERLERİ NEDENİYLE YARGILANIYOR'
Avukat Resul Temur, Gök'ün yaptığı haberler nedeniyle yargılandığını belirterek, "Anayasa Mahkemesi tarafından çok açık belirtiliyor, tanığın dinlenmesi tutuklama gerekçesi sayılmaz. Tanık da koruma altında olan bir tanık. Burada dinlenmeli" dedi.
Avukat Mehmet Emin Aktar da "Bu soruşturmanın temel nedeni bir tanık beyanı. Cumhuriyet savcısı bize Abdurrahman Gök hakkında bize bir şey söylemiyor. Gazeteci arkadaşımız gazetecilik yaptığı için tutuluyor" diye konuştu.
Duruşma savcısı Gök'ün tutukluluk halinin devamını istedi.
'AKBIYIK'IN İFADELERİ İLE BURADAYSAM HER ŞEY ORTADADIR'
İfade veren gazeteci Abdurrahman Gök ise "Soruşturma savcısı, yaptığım her haberin savunmasını yapıyorum. Ümit Akbıyık'ın ifadeleri ile burada tutuluyorsam her şey ortada demektir. Benim adresim, yaptığım iş, ailem, her şeyin belli. Şimdi de savcı tutukluluğun devamını talep etti. Söyleyecek bir şey yok. Tahliyemi talep ediyorum. Ben içeride de dışarıda da mesleğini devam ettireceğim" dedi.
Mütalaaya karşı savunma yapan avukat Resul Temur tahliyesini talep etti. Avukat Mehmet Emin Aktar da "Silahlı örgüt üyeliğine dair hiçbir kanıt yok. Kaçma şüphesi de yok. Delili karartma şüphesi de bulunmuyor. Müvekkilim açısından hiçbir şüphe yoktur" diyerek Gök'ün tahliyesini istedi.
5 ARALIK'TAKİ DURUŞMADA TANIKLAR DİNLENECEK
Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 5 Aralık'a erteledi. Bir sonraki duruşmada tanık Ümit Akbıyık ve gizli tanık dinlenecek.
DURUŞMA ÖNCESİ GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA
Duruşma öncesi Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP)Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya, Yeşil Sol Diyarbakır Milletvekilleri Cengiz Çandar, Serhat Eren, Meral Danış Beştaş, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
'GAZETECİLER SUSMAYACAK'
DGF Eş Başkanı Serdar Altan, "Adliye kapılarında olmak bizi üzüyor. Yine arkadaşlarımız gazetecilik faaliyetleri için yargılanıyorlar. Aslında gazetecilik yargılanıyor. Cezaevindeler, biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu haykırmak için burada bulunuyoruz. Dicle Müftüoğlu da tutuklu şu an. Bütün arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı. Gazeteciler susmayacak" dedi.
'ÖZGÜR BASIN GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARIYOR'
MKGP Sözcüsü Roza Metina, "Özgür basın geleneği gerçekleri ortaya çıkarıyor. Özgür basına karşı baskı ve bu baskılara karşı sessizlik kabul edilemez. Gazetecilik yargılanamaz. Gazetecilik yargılanıyorsa hukuk ayaklar altındadır. Uluslararası hukuka ve ulusal hukuka aykırıdır. Bugün umarım arkadaşlarlarımız aramıza döner. Bir daha sesleniyoruz baskı ve işkenceler bizi yıldıramaz" diye konuştu.
'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AYAKLAR ALTINDA'
Yeşil Sol Parti Milletvekili Cengiz Çandar, "Basın özgürlüğü zaten ayaklar altında ama özgür basın asla bitmedi. Asıl failler yargılanmıyor. Gazeteciler şimdi içeride. Diyarbakır'da şu manzarayı gördüğünüz zaman özgürlüğün ne kadar baskı altında olduğunu görürsünüz. Basın özgürlüğü güvence altına alınmadan, Kürt gazeteciler üzerindeki baskı bitmeden bu tür olaylar sürekli yaşanacaktır. Özgür basın susturulamaz. Abdurrahman Gök, Kemal Kurkut cinayetinin nasıl işlendiğini herkese gösterdiği için şuan içerde. Bugün burada tek temennimiz özgürlüklerine kavuşmalarıdır" dedi.
'MUSA ANTER'İN ÖĞRENCİLERİ GELENEĞİ DEVAM ETTİRECEK'
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Burada gazetecilik, sürgündür, işkencedir, ölümdür. Bugün Abdurrahman Gök de bunu yaşıyor. Musa Anter'in öğrencileri bu geleneği devam ettirecek. Roboski, Ceylan Önkol ve daha nice olayları sizler ortaya çıkardınız. Tüm gazetecilere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
KEMAL KURKUT'UN ÖLDÜRÜLMESİNİ FOTOĞRAFLAMIŞTI
Abdurrahman Gök, Diyarbakır'da 2017'de gerçekleştirilen Newroz kutlamaları öncesinden üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un, polisler tarafından vurulmasını fotoğraflayarak cinayeti ortaya çıkarmıştı.
Gazeteci Gök'e "örgüt propagandası” suçlamasıyla verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından da onaylanmıştı.
Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök: Kemal Kurkut fotoğraflarının intikamı alınıyor
Tutuklu gazeteciler Gök ve Oruç: ‘Bilgi alma konusunda izolasyon altındayız’
Gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğu sürüyor: İlk duruşma 14 Eylül'de