Gazeteci Hakan Aygün’ün 'bütün olay IBAN kavgası' paylaşımlarına AYM hak ihlali kararı verdi
AYM gazeteci Hakan Aygün’ün 'Alkol artık haram değil size helal kıldık, ‘Corona suresi' ifadelerinin yer aldığı paylaşım nedeniyle tutuklanmasının hak ihlali olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) gazeteci Hakan Aygün’ün paylaşımlarının kamu düzeni açısından tehlike oluşturduğuna ilişkin somut delil sunulmadığını belirterek 40 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Muğla’da yaşayan gazeteci Hakan Aygün’ün sosyal medya hesabından "Alkol artık haram değil size helal kıldık, ‘Corona suresi" ve Coronavirus pandemesiyle ilgili toplanan yardımlar hakkında da "Ondan sonra iman mı IBAN mı diye garİBAN imanlıları tahrik eden manyaklar çıkıyor. Görüyorsunuz bütün olay IBAN kavgası" gibi paylaşımlarda bulundu. Paylaşımının ardından gözaltına alındı ve bilgisayarına el konuldu.
Aygün hakkında 3 Nisan 2020 tarihinde Bodrum Cumhuriyet Savcılığı tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan soruşturma açıldı. Aygün, sevk edildiği Bodrum Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Aygün mahkemedeki savunmasında paylaşımları kendisini yapmadığını photoshop olduğunu ileri sürdü.
Bodrum Cumhuriyet Savcılığı, Aygün hakkında 6 Nisan 2020 tarihinde hazırladığı iddianamesinde tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçuyla başlayan soruşturmaya, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçunu da ekledi. Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi 7 Nisan 2020 tarihinde iddianameyi kabul etti.
Aygün tutukluluğa Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti ancak itirazı reddedildi. Aygün, en son 22 Nisan 2020 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulunarak, ‘uygun olmayan tutuklama tedbiri nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğini ileri sürdü.
TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ
Aygün’ün hakkında açılan davanın ilk duruşması 6 Mayıs 2020 tarihide Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi yapıldı. Duruşmada Aygün’ün tahliyesine karar verilirken, kararın gerekçesinde "Delil durumu gözetildiğinde sanığın delilleri karartma ihtimalinin bulunmadığı, sanığın tutuklulukta geçirmiş olduğu süre ve kaçma ihtimalinin bulunmadığı değerlendirildi" denildi.
Aygün’ün tahliyesinin ardından Bodrum Cumhuriyet Savcılığı, "IBAN suresi ayet I, ey IBAN edenler, biz size ayrı bankalarda IBAN numaraları verdik ki, IBAN edesiniz diye, hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır" paylaşımı için de ayrı bir iddianame daha düzenledi. Aygün hakkında düzenlenen ikinci iddianame ilk dosyasıyla birleştirildi.
Aygün hakkındaki yargılama sürerken, AYM başvurusunu 12 Ocak 2021 tarihinde görüştü. AYM oybirliği ile verdiği kararından Aygün’ün tutuklanmasının ‘hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine karar verdi. Aygün’ün 40 bin lira manevi tazminat talebi kabul edilerek, kararın bir örneği Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yollandı. Ayrıca kararın birer örneği Aygün’ün yargılandığı Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ne ve Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
‘BİRÇOK KİŞİNİ BEĞENMESİ KAMU BARIŞINI TEHLİKEYE SOKAN DURUM DEĞİL’
AYM kararının gerekçesinde, paylaşımların kamu düzeni açısında ne şekilde somut bir tehlikeye sebebiyet verdiği soruşturma belgelerinde anlatılmadığı kaydedilerek, "Bu paylaşımların sosyal medya ortamında birçok kişi tarafından beğenilmesine değinmişse de bunu herhangi bir şekilde kamu barışını somut olarak tehlikeye sokan bir durum olarak kabulü mümkün değildir" denildi. AYM, tutuklamaya ilişkin "Suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin yeterince ortaya konulmadığı sonucuna varıldı" diye karşı çıktı.
BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRDİ
AYM, Aygün’ün ‘basın ve ifade özgürlüğünün’ ihlal edildiğine ilişkin iddiayı da değerlendirdi. Kararda ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçuna konu olan yargılamanın ilk derece mahkemesinde devam ettiği ve orada değerlendirileceği belirtildi. Kararda, , paylaşımların ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçu yönünden ‘kuvvetli suç belirtisi olarak kabul edilmeyen paylaşımların da Halkın bir kesimini dini değerleri dolayısıyla aşağılayan özellikte olup olmadığının da ilk derece mahkemeleri tarafından tartışılması" tavsiyesi edildi. (ANKA)