Gençler neden tarikat yurtlarına gitmek zorunda? İBB ne yapacak?
Öğrencilerin yurt sorunu devam ediyor. 20 yaşındaki bir genç tarikat yurdundaki intihar etti. Bilgehan Uçak, İBB yetkilisi Mansur Güneş’le öğrencilerin bu yakıcı sorununu konuştu.
+GERÇEK- İstanbul’da çok sayıda üniversitenin kampüsünün olması, İstanbul’u Türkiye’nin geri kalan şehirlerindeki öğrenciler için bir çekim merkezi yapıyor. Ama gelen öğrencilerin nerede kalacağı başlı başına bir sorun. Güz dönemin başında öğrencilerin "Barınamıyoruz" hareketi Türkiye’nin her yerinde gündeme gelmişti. Öğrencilerim talepleri belki de ilk kez böylesine berrak şekilde gün yüzüne çıktı.
İstanbul’da bırakın erişmeyi yanına yaklaşılması bile mümkün olmayan kiralar, ailelerinden ayrılıp gelen öğrencilerin barınması için daha çok yurda gereksinim duymalarına yol açıyor. Bu zorluklar içinde çok sayıda öğrenci de tarikat ve dernek yurtlarını tercih etmek zorunda kalıyor. 'Barınamıyoruz' hareketinden sonra çok sayıda CHP'li belediye yurt sorununa çözüm üretmeye çalışıyor. Bu belediyelerin başında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geliyor.
Bilgehan Uçak'ın +Gerçek'te hazırlayıp sunduğu Gündemin Gerçekleri programına konuk olan İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mansur Güneş, İBB’de yurtlarla ilgilenen birimin başındaki kişi olarak Ekrem İmamoğlu dönemi sonrasında nelerin değiştiği ve değişmekte olduğunu bütün rakamlarla ortaya koydu.
İBB YURT KONUSUNDA PARİS’İ İNCELEDİ
Başta Paris olmak üzere birçok Avrupa şehrindeki benzer örnekleri incelediklerini söyleyen Mansur Güneş, İstanbul’un hiçbirine benzemediğini de altını çizdi. Ekrem İmamoğlu döneminden önce vakıflar ve dernekler üstünden yurtların cemaat ve tarikatlara bırakıldığını söyleyen Güneş, Ekrem İmamoğlu’nun göreve başlat başlamaz bu düzeni değiştirmek için kolları sıvadığını söyledi.
10 BİN YATAK DAHA EKLEYECEĞİZ
Yapılan çalışmalara rağmen yurt konusunda halen ihtiyacın çok altında olduklarını ifade eden Mansur Güneş, İmamoğlu’nun görev süresince koyduğu hedefleri yakalayacaklarını ama yeterli olmayacağını özellikle vurguladı.
Kredi Yurtlar Kurumu’nun yatak kapasitesinin yeteriz olduğunu söyleyen Güneş, İBB olarak bu sene en az 10 bin yatak ekleyeceklerini belirtti. İBB’nin Türk Eğitim Vakfı gibi bazı kurumlarla çeşitli birliktelikler kurduğunu aktaran Mansur Güneş, çok kötü bir bakiye devraldıklarını açığı tamamen kapatmanın kısa zamanda mümkün gözükmediğini dile getirdi.
Özellikle İstanbul’a her sene artan öğrenci sayısı nedeniyle sürekli yeni yurtlar yapmak gerektiğinin şart olduğunu vurgulayan Güneş, bu eksiği giderirken nicelik kadar niteliğin de önemli olduğunu, öğrencilere mutlaka çalışma odası ayrı, kaliteli yurtlar yapmaya çalıştıklarını söyledi.