'Geri adım' değil ‘bedelli hekimlik’: Saçma, mantıksız, adaletsiz

AKP'nin tartışmalı 5. Madde'de yaptığı değişiklikle bedelli hekimliğin yolu açılıyor. Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu 'haraç' dayatmasını yargıya taşıyacaklarını söylüyor.

'Geri adım' değil ‘bedelli hekimlik’: Saçma, mantıksız, adaletsiz

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- KHK ile ihraç edilen hekimlerin çalışma hakkını elinden alan sağlıkla ilgili torba yasa tasarısında tartışmalı maddede değişiklik yapıldı. AKP’nin bugün sunacağı öneriyle "bedelli hekimlik" getiriliyor. Güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimler, ancak para öderse özel hastanelerde çalışabilecek. Tarife ise pratisyen hekimler için 75 bin, uzman hekimler için 120 bin TL olarak belirlendi. Tasarı yasalaşırsa her atama döneminde yüzlerce hekim bu bedeli ödemek zorunda kalacak.

İLGİLİ HABER: KHK'Lİ HEKİMLERE BU KEZ DE TAZMİNAT ŞARTI

Sağlık örgütlerinin yoğun tepkisine neden olan ve kamudan ihraç edilen doktorların çalışmasını sınırlayan sağlıkla ilgili torba yasa tasarısının görüşmelerine dün TBMM Genel Kurulu’nda başlandı. Tasarının geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddelerin görüşülmesine ise bugün saat 14.00’da başlanacak. AKP, dünkü görüşmeler sırasında tartışmalı 5. maddede üzerine muhalefet partileriyle görüştü, değişiklik önergesini bugün sunacak. 5. Madde, KHK ile ihraç edilen hekimin SGK anlaşmalı herhangi bir hastane ve muayenehanede çalışmasını yasaklıyordu. Soruşturmayı geçip mesleğe başlayamayan hekimlerin ise zorunlu hizmet süresini beklemesinin ardından SGK anlaşmalı özel hastanelerde ve muayenehanelerde çalışmasını, ancak tıbbi raporların adli geçerliliğinin olmamasını öngörüyordu.

AKP milletvekilleri, bugün 5. maddede değişiklik önergesi sunacak. Değişikliği CHP Milletvekili Ali Şeker, Twitter hesabından şöyle duyurdu: "KHK’lı hekimler SGK anlaşmalı özel hastanelerde çalışabilecek, raporları da geçerli olacak. Güvenlik soruşturmasından geçemeyenler 450 gün bekleyecek ya da pratisyen hekimler 75.000, uzman hekimler 120.000 TL tazminat ödeyerek özelde işe başlayabilecek."

HER ATAMA DÖNEMİNDE YÜZLERCE HEKİM İÇİN GEÇERLİ

Bugün itibariyle güvenlik soruşturmasından olumsuz yanıt alan yaklaşık 300 hekim bulunuyor. 600 ila 800 arasında hekim de güvenlik soruşturmasının yanıtını bekliyor. Ancak sayı bunlarla sınırlı değil. Tasarı yasalaşırsa uygulama her atama döneminde yüzlerce hekimi ilgilendirecek.

Söz konusu değişiklik bazı medya kuruluşlarında "geri adım" olarak sunulsa da Türk Tabipleri Birliği "bedelli hekimlik" uygulamasına da karşı çıkıyor.

‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI HİÇBİR AHLAKA, VİCDANA VE HUKUKA SIĞMIYOR’

Artı Gerçek’e konuşan Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu, "Bu durum trajikomik" dedi. Ülkenin absürd bir iktidar tarafından yönetildiğini söyleyen Çerkezoğlu, AKP iktidarının tek parti rejimi anlayışı ile kamuda kendi görüşü dışında kimseyi çalıştırmak istemediğini ifade etti. Çerkezoğlu, bu durumun sadece hekimler değil, öğretmeninden hakimine, savcısına, hatta taşeron işçisine kadar geçerli olduğunu ekledi.

Önceki uygulamaya göre tıp fakültesinden mezun olan her hekimin hangi görüşten olursa olsun devlet memuru olarak ataması yapıldığını ve mecburi hizmet şartı olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, AKP iktidarının bu durumu değiştirmek için güvenlik soruşturması getirdiğini söyledi. Çerkezoğlu, liyakata göre atama yapılması gerekirken, AKP’nin kendi kriterlerini dayattığını, hiçbir ahlaka, vicdana ve hukuka dayanmayarak hekimlerin güvenlik soruşturmasından geçirildiğini belirtti.

‘120 BİN TL HARAÇ VERİN…’

AKP’nin bulduğu yeni "çözümün" her zamanki gibi paraya dayandığını kaydeden Çerkezoğlu, "Madem mecburi hizmet yapamayacaksınız, uzmansanız 120 bin, pratisyenseniz 75 bin TL haraç verin, diplomanın bedelini satın alın gibi yeni bir saçma, -gerçekten başka kelime bulamıyorum- şeyle karşımıza çıktılar" dedi.

‘YA PARANI YA MESLEĞİNİ’

Çerkezoğlu, düzenlemenin evrensel ilkelere, hukuk normlarına ve en temel haklara aykırı olduğunu belirtirken, düzenlemeyi "Tuhaf,saçma, mantıksız, adaletsiz" olarak tanımladı. Çerkezoğlu, "Ya paranı ya mesleğini, hastalar için de ya paranı ya canını mantığı var" ifadesini kullandı. Çerkezoğlu, güvenlik soruşturmasının kaldırılması gerektiğini vurguladı.

‘HASTALAR DA MAĞDUR OLUYOR’

Hekimliğin kamusal bir niteliğe sahip olduğunu dile getiren Dr. Çerkezoğlu, şöyle konuştu: Toplumsal ve bireysel iyileşmeyi, refahı, mutluluğu arttırmaya dönük bir meslektir. Bu nedenle bu ülkenin kaynaklarından da yararlanarak okuyan, bir meslek edinen hekimlerin yine topluma dönük bir hizmeti engelleniş oluyor. Hastalar da mağdur oluyor. Çok kalifiye bazı ameliyatlar, ihraç edildikleri için sadece özel hastanelerde yapılabilir hale gelmiş durumda. Hastalar maliyeti onbinlerce lirayı bulan ameliyatları buralarda yaptırmak durumunda kalıyor. Bu anlayış hiçbir biçimde kabul edilemez.

‘KARARLI DURUŞ GÖSTERİLMELİ’

Bu meselenin sadece TTB’nin sorunu olmadığını, bu ülkenin bütün yaşayanlarını, çalışanlarını demokrasiyi dert edinenleri ilgilendirdiğini kaydeden Dr. Ali Çerkezoğlu, tüm toplumun kararlı bir duruş göstermesi gerektiğini belirtti, maddenin iptal edilmesi için de yasal yollara başvuracaklarını bildirdi. Çerkezoğlu, ekledi: Ama bu anlayış tüm devlet kurumlarına işlemiş durumda. Buna karşı toplumun reaksiyon göstermesi gerekir.

HDP’Lİ EKSİK: İNSANİ DEĞİL

KHK ile ihraç edilmiş bir hekim olan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ise 5. Madde'deki söz konusu değişiklik konusunda "Sadece duyum aldık, henüz net olarak bilmiyoruz" dedi. Eksik, ancak böyle bir uygulamayı insani bulmadığını dile getirdi, şu ifadeleri kullandı: Belli bir eğitimden geçtikten sonra yeni mezun bir insanın meslek hayatına başlaması için 450 gün beklemesi ya da para vermesi şartı hiçbir şekilde doğru değildir, bunu kesinlikle onaylamıyoruz.

akp türk Başkanı Haraç