Gezi Parkı davasına bakan mahkeme heyeti değiştirildi

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in başvurusu üzerine, yeniden yargılama talebine bakacak olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değiştirildi. Yeni bir heyet oluşturuldu. Heyetin başına Şenol Kartal atandı.

Gezi Parkı davasına bakan mahkeme heyeti değiştirildi

Artı Gerçek - Gezi Parkı davasında müebbet hapis cezası verilen iş insanı Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in yeniden yargılama talebiyle mahkemeye yaptığı üçüncü başvuru sonrasında sürpriz bir gelişme yaşandı. Zengin, Gezi Davası'nda karar heyetinde yer alan başkan ve üyelerin, yeniden yargılama talebinin yapılacağı görüşmeye katılmamaları yönünde bir talepte bulundu ve bu talep kabul edildi.

Üst mahkeme konumundaki 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 'hükmü veren heyetin yeniden yargılama yapamayacağına' dikkat çekti. Böylece, yeniden yargılama talebine bakacak olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti değiştirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararına uymayan mahkeme başkanı ve AKP'den aday adayı olduğu ortaya çıkan üye hakim yerine atamalar yapıldı.

YENİ HEYET BAŞKANI ŞENOL KARTAL

Gezi Parkı Davası’nda karar veren başkan ve üyeler (ceza kararlarının altında imzası bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyelerinden Mesut Özdemir ve Murat Bircan) çekilerek, yeni bir heyet oluşturuldu. Yeniden yargılamayı yapacak heyetin başına Şenol Kartal atandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yer alan ancak Gezi Parkı davasının karar duruşmasına katılmayan hakimlerden Mücahit Kemal Yamak ve Enes Duman yeni heyette üye hakim olarak yer aldı.

KARTAL 14. ACM'NİN ESKİ ÜYESİYDİ

Gazeteci Can Bursalı, sosyal medya hesabından, "Mahkeme başkanı olarak görevlendirilen Şenol Kartal, AKP'li Başakşehir Belediyesi'nin eski hukuk müşaviriydi. Kartal, kararı veren 14. ACM'nin de eski üyesiydi" bilgisini paylaştı.

Yeni heyet, yalnızca yeniden yargılamayla ilgili kuruldu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üye hakim sadece Gezi dosyasında görev almayacak.

belge.jpg

AVUKATIN İKİ İTİRAZI REDDEDİLMİŞTİ

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, İstanbul 13 ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'mağdur ortadan kalktığı' gerekçesiyle üçüncü kez itirazda bulunmuştu.

Zengin ilk olarak, 1 Nisan’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, yeniden yargılama istedi. Mahkeme 'şartlar oluşmadığı' gerekçesiyle itirazı reddetti. Zengin'in 18 Nisan'da yaptığı ikinci başvuru da reddedildi. Avukat Hilal Zengin, 3 Mayıs’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilenmesi için bir dilekçe daha verdi.

'MAĞDUR ORTADAN KALKTI’

Dilekçede, Kavala’ya Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçundan ceza verildiği anlatılıyor. Hükümetten başbakan ve bakanlar kurulunun kastedildiği ifade ediliyor. 16 Nisan 2017’deki referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği, başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırıldığı, dolayısıyla mağdurun ortadan kalktığı savunuluyor. Mağdurun ancak gerçek kişi olabileceği, Cumhurbaşkanlığının mağdur sayılamayacağı kaydediliyor. Bu da yeni delil olarak gösteriliyor. Mahkemeden başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırılıp kaldırılmadığının Cumhurbaşkanlığına sorulması isteniyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul'un göbeğindeki Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilerek Topçu Kışlası'nın yeniden inşa edilmesi planına tepki olarak başlayıp ülke çapında milyonların katıldığı bir kitlesel eyleme dönüşen Gezi Parkı protestoları ile ilgili davada, iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti. 25 Nisan 2022’de verilen bu karar eylemleri ‘finanse ve organize etmek’ iddiasına dayandırılmıştı.

Herhangi bir somut delil gösterilmemesi kamuoyunda büyük tepki çekmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Kavala için hak ihlali kararı vermişti. Kavala'nın AİHM kararına rağmen bırakılmaması sonrasında da, Türkiye'nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal edip etmediğine ilişkin incelemesini tamamladıktan sonra "ihlal prosedürü" başlatmıştı.

Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater hâlâ cezaevinde tutulurken, AKP'nin ekonomik krizin gölgesinde kaybettiği yerel seçimlerden sonra Gezi tutuklularının serbest bırakılması yeniden gündeme geldi.

CHP lideri Özgür Özel de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirerek, yeniden yargılanma çağrısı yaptı.

Öte yandan, yeniden yargılanma çağrılarına AKP'ye en yakın köşe yazarlarından Abdülkadir Selvi'nin de katılması dikkat çekti. Selvi peşpeşe yazdığı köşe yazılarında, yeniden yargılanmanın hukuki formüllerini de anlattı. Selvi'nin tavrı, iktidar ortağı MHP'nin sert direnişi ve hakaretleriyle karşılaştı. (HABER MERKEZİ)

son dakika osman kavala Gezi Parkı Davası