Gıda mühendisleri: Bu kriz 'başka ülkelerden ithal' ederiz denilerek geçiştirilemez

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ukrayna savaşının gıda erişimine ilişkin sonuçlarına dikkat çekti ve tarım ve gıda politikalarının gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

Gıda mühendisleri: Bu kriz 'başka ülkelerden ithal' ederiz denilerek geçiştirilemez

Yağmur KAYA

+GERÇEK - Yeni yönetimi geçtiğimiz haftalarda göreve gelen Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Ukrayna savaşı ve etkilerine dair açıklama yaptı. Açıklamada, Rusya ve Ukrayna savaşının hem dünyanın hem Türkiye'nin gıdaya erişiminde önemli sonuçlar doğuracağı vurgulandı.

Savaşların güvenilir ve ucuz gıda önündeki ciddi bir engel olduğu, faturanın yine masum ve suçsuz halklara kesileceği ifade edilen açıklamada, tarımsal üretimde kendi kendine yeterliliğin ve güvenilir gıda üretiminin arttırılmasına yönelik politikaların desteklenmesinin önemine dikkat çekildi. Açıklamada, tarım ve gıda politikalarının kendi kendine yetebilen bir ülke olmayı sağlayacak şekilde tekrar gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı.

Gıda mühendisleri: Bu kriz 'başka ülkelerden ithal' ederiz denilerek geçiştirilemez - Resim : 1

İHRACAT VE İTHALAT RAKAMLARI

Açıklamada 'bölgesel bir savaştan küresel bir krize doğru gidişin emperyalist ve kapitalist güçlerin bitmek tükenmek bilmeyen dünyaya egemen olma hırslarının' sonucu olduğu dile getirildi. Artan gıda fiyatlarıyla mücadele edilemediği ve savaşın gıda fiyatları krizini daha da derinleştirdi anlatılan açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

* Bilindiği gibi dünya buğday ihracatının yüzde 30'u Rusya ve Ukrayna`dan gerçekleşmektedir. Ayrıca dünya ayçiçek tohumu ihracatının yüzde 32'si, mısır ihracatının yüzde 20'si, arpa ihracatının yüzde 31'i yine Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleşmektedir. Tüm bu rakamlar da gösteriyor ki küresel tarım ve gıda piyasaları bu savaştan doğrudan ve olumsuz şekilde etkilenecektir."

* Geçen yıl Türkiye, Rusya`dan 6,7 milyon ton buğday, 913 bin ton ham ayçiçek yağı, 1,2 milyon ton arpa ve 1,1 milyon ton kepek ithal etmiş durumda. Olası bir ambargoda bu rakamların gerçekleşmeyeceği düşünüldüğünde durumun ciddiyeti ortadadır.

* Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki bu çatışmanın Karadeniz`e sıçraması ihtimalini ve bölgedeki buğday ticaretinde yaşanabilecek aksaklıklar ile küresel buğday fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Böyle ciddi bir krizi 'gerekirse başka ülkelerden ithal ederiz' diyerek geçiştirmek yeterli ve sürdürülebilir bir yaklaşım değildir.

'İHRACATTA DA DURUM PEK FARKLI DEĞİL'

* Sonuç ne olursa ve nasıl olursa olsun, bu durumun emtia ve gıda fiyatları üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler kaçınılmazdır. İhracatta da durum pek farklı değil. Bu iki ülke, Rusya ve Ukrayna, Türkiye için oldukça önemli pazar konumunda. Limon ihracatının yüzde 25'i Rusya`ya,yüzde 8'i Ukrayna`ya, yaş üzüm ihracatının yüzde 55'i Rusya`ya, yüzde 17'si Ukrayna`ya, kiraz ihracatının yüzde 32'si Rusya'ya, çilek ihracatının da yüzde 42'si Rusya'ya yapılıyor. Dolayısıyla hem ihracat, hem de ithalat kalemlerinin bu durumdan olumsuz bir şekilde etkileneceği tahmin ediliyor."

* Tarımsal üretimde kendi kendine yeterliliğin ve güvenilir gıda üretiminin arttırılmasına yönelik politikaların desteklenmesinin önemi bir kez daha gündeme gelmiştir. Tarım ve Gıda politikaları, kendi kendine yetebilen bir ülke olmamızı sağlayacak şekilde tekrar gözden geçirilmelidir. Savaşlar her zaman güvenilir ve ucuz gıdaya erişiminin önünde ciddi bir engel olmuştur. Yine öyle olacaktır. Barışın kötüsü, savaşın iyisi olmaz.

savaş rusya gıda ukrayna tarım politikaları