Gri pasaportla yurt dışına çıkış skandalı büyüyor: 6 belediyeye daha soruşturma
Belediyeler aracılığıyla yurt dışına insan kaçakçılığı skandalı Türkiye'nin gündemindeki yerini korurken, İçişleri Bakanlığı 6 belediyeye daha soruşturma açıldığını duyurdu.
AKP'li belediyelerde "çevre etkinliği", "kültürel gezi" adı altında gri pasaportla yurt dışına insan kaçakçılığı yapıldığı skandalının ortaya çıkması üzerine, günlerdir yaşanan tepkiler sonrası İçişleri Bakanlığı'ndan yeni bir soruşturma açıklaması geldi. Bakanlık daha önce ortaya çıkan belediyelerle ilgili soruşturmanın genişletildiğini belirterek, 6 belediyeye daha soruşturma açıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik, 12 Mart tarihinde Bakanlığımızca başlatılan soruşturma genişletiliyor. Bu kapsamda, Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyelerince "dans (folklor) gösterisi", "kültür turu", "gençlik programları" adı altında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiği tespit edilmiştir.
Söz konusu olaylarla ilgili Bakanlığımızca Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır. Bakanlığımızca, belediyelere imkan sağlayan mevzuatın suistimalinin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurt dışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştu."
CHP VE İYİ PARTİLİ BELEDİYELERE DE SORUŞTURMA
Bakanlığın soruşturma başlattığı Gömeç, Gölbaşı, Yeşilova belediyeleri CHP, Yerköy Belediyesi ise İYİ Parti yönetiminde bulunuyor. Suruç Belediyesi ise Suruç İlçe Kaymakamı ve kayyımı Kenan Aktaş tarafından yönetilirken, Korgan Belediyesi ise AKP idaresinde.
NE OLMUŞTU?
Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nde Eylül 2020’de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ adı altında yurt dışına gönderdiği 45 kişiden 43’ünin geri dönmediği ortaya çıkmış, Vali Yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi görevden uzaklaştırılmıştı.
Ardından söz konusu skandalın yurt genelindeki farklı AKP’li belediyelerde yaşandığı ortaya çıkmıştı.
Yeşilyurt Belediyesi'nin yurtdışına gönderdiği 45 kişinin 43'ünün geri dönmemesi olayında 45 kişiye gri pasaport sağladığı iddia edilen Ersin Kilit, dün Artı TV yayınına bağlanarak "Hiç kimse Fatma Şahin'i araştıralım demiyor, şu an mevcut Antep Belediye Başkanı. Ben bir vatandaş olarak kendi araştırmalarımla bir şeyler öğreniyorsam devlet her türlü öğrenebilir. Bunu öğrenmek istemiyorlar. Resmi kurumlarda bu işi yapan valiler ve belediyeler aynı işlerine devam ediyor. Ama onlar gündemde değil, söz konusu olan Ersin Kilit" demişti.
Bu sözlerin ardından Gaziantep Belediyesi ve Fatma Şahin açıklama yapmak zorunda kalmıştı.
İşte o açıklama:
Artı Gerçek ayrıca, tartışmaların odağında olan Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığı ile ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ kapsamında Almanya'ya gönderilen grupta bulunan kişilere ulaşmış ve söz konusu kişiler sürecin nasıl işlediğini anlatmıştı: