Hafriyat kamyonlarına takılan 'takip sistemi' ölümleri engeller mi?
Çarpık kentsel dönüşümünün sembollerinden hafriyat kamyonları GPS ile takip edilecek. Ancak uygulama can kaybına neden olan kazalara bir çözüm vadetmiyor.
Sadece Emniyet verilerine göre Hafriyat kamyonları 2017 yılında sadece İstanbul'da çoğu çocuk 61 can aldı. yine emniyet kaynaklarına göre 2018 yılındaki hafriyat kamyonu kazalarında 36 kişi hayatını kaybetti.
Medyaya yansıyan habelerin taranmasıyla iki katına çıkan bu oran hafriyat kamyonlarını çarpık kensel dönüşümün sembolü haline getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ölümlere necen olan kazara bir çare üretmese de kaçak hafriyat dökümlerine karşı yeni bir projeyi uygulamaya koydu.
2 Nisan 2018'de yürürlüğe giren ancak yeni uygulamaya başlanan proje ile şehirde hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan kamyonlara araç takip cihazları takılarak GPS ile izlenme başlandı.
SADECE KAÇAK DÖKÜM YAPAN KAMYONLAR ETKİLENECEK
Yaklaşık 13 bin hafriyat kamyonunun terör estirdiği İstanbul'da sisteme kayıtlı 8 bin 561 hafriyat kamyonu izlenmeye başlandı.
Aşırı hız yapan ve güzergah dışına çıkıp hafriyat döken kamyon sürücülerine, ceza kesmekten öteye gitmeyen uygulamanın, mahalle aralarında karıştığı ölümlü kazalara ne gibi bir çare olacağı bilinmiyor.
2018 yılında toplam 53 milyon 83 bin 956 lira para cezası kesilen hafriyat kamyonları yeni uygulşamanın ardından kaçak moloz döküm işlemi yapmaktan vaz geçse de mahalle aralarında tehlike saçmayı sürdürüyor.
İBB'nin, okul ve mahalle aralarında insan hayatını tehdit eden hafriyat kamyonlarına karşı para cezası dışında ne gibi önlem alacağı ise bilinmiyor.
İstanbul'daki hafriyat kamyonları sadece çevreyi değil insan hayatını da tehdit ediyor.
'BU ÖNLEMİN TEK BAŞINA PROBLEMİ ÇÖZECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUZ'
İBB'nin yeni uygulamasına tepki sadece İstanbullulardan gelmiyor. Hafriyat kamyonu sürücüleri ve temsilci kurumlarının yaptığı açıklamalarda uygulamanın çare olmadığı belirtiliyor.
İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan vekili İhsan Temel, sistemin işe yaradığını ancak sorunu çözmediğini söyleyenlerden:
"Meseleye sadece hafriyat kamyonlarının şehir içinde trafiğe yaptığı olumsuz etkiler, çevreye yaptığı olumsuz etkileri ve bunları ortadan kaldırmak için çalışmaları bir başlık altında toplayıp, çözmek üzere çareler arıyorsanız, hafriyat kamyonlarının diğer sorunlarını çözmeden, kamyoncuların sosyal, ekonomik sorunlarını çözmeden bu sorunu çözmek pek mümkün değil. Her tarafı dinlemek, birlikte çareler üretmek en iyisi olur."
ARAÇ TAKİP SİSTEMİNDEN KAÇAK DÖKÜM YAPAN KAMYON SAHİBİ MEMNUN DEĞİL
Çalıştığı araçta takip sistemi olduğunu belirten bir hafriyat kamyonu sürücüsü takip sisteminden araç sahiplerinin memnun olmadıklarını belirterek, "Kaçak dökümle kimse bir yere varamaz. 100 lira kar yapacağım diye bin lira zarara giriyorsun. Büyükşehir senin kaçak döküm yaptığını görüyor" dedi. Bir başka sürücü ise, "Kaçak döküm yapılmaması için takip sisteminin olması lazım. Olmazsa adam döktükten sonra kaçıp, gidiyor. Bu sistemin olması bizler açısında da iyi" diye konuştu. (DHA)