Hakim şerh düştü: Restorasyon Narmanlı Han’ın özgün yapısını yok etti
Narmanlı Han’ın restorasyon projesine karşı çıkan hakim, söz konusu projenin Han’ın tarihsel dönemlere tanıklık eden yapısını yok ettiğini belirtti.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK - Beyoğlu’nda birçok sanatçıya ev sahipliği yapan İstiklal Caddesi’nin önemli kültürel varlığı Narmanlı Han’ın restore edilerek içine dükkan ve lokanta yapılmasına onay veren koruma kurulu kararına karşı Beyoğlu semt dernekleri dava açmıştı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi davayı reddetmiş, semt dernekleri adına avukat Pervin Çelik davayı Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımıştı.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesi de İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nin kararını oy çokluğuyla onamıştı. Karara şerh düşen üye hakim restorasyon projesine eski bir yöntem olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.
RESTORASYON DEĞİL DIŞ DUVARLARI KABUK OLARAK KORUYOR
Restorasyon projesini "günümüz teknolojik gelişmeleri karşısında devrini tamamladığı belirtilen bir yöntem" olarak tanımlayan hakim, "Narmanlı Han’ın dış duvarlarını sadece bir kabuk olarak koruyan ancak tarihsel dönemlere tanıklık eden iç mekanlarını tamamen kaldırarak bu dönemlere özgün izlerini yok edecek bir projenin uygun bulunmasına ilişkin dava konusu işlemlerin ilgili mevzuat ve koruma ilkeleriyle bağdaştırılması mümkün değildir" dedi.
DAHA ÇAĞDAŞ KORUMA YÖNTEMLERİ VARKEN…
Hakim, karara şerh düştüğü gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Somut olay bu bağlamda değerlendirildiğinde tarihi ve kültürel değerleri gelecek nesillere aktarma özelliği bulunan taşınmaz kültür varlıklarının bu fonksiyonu layıkıyla ifa edebilmesi için tarihten izler taşıyan her bir parçasının olabildiğince korunmasının 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuatın öncelikli amacı olduğu, belirli bir döneme şahitlik eden Narmanlı Han yapı kompleksindeki her bir parçanın taşıdığı tarihi ve kültürel izleri gelecek nesillere aktarma imkanı sağlayan modern ve çağdaş koruma yöntemleri varken, geçmişte dahi nadiren uygulandığı ve günümüz teknolojik gelişmeleri karşısında devrini tamamladığı belirtilen bir yöntem tercih edilerek tescilli yapının sadece dış duvarlarını bir kabuk olarak koruyan ancak tarihsel dönemlere tanıklık eden iç mekanlarını tamamen kaldırarak bu dönemlere özgün izlerini yok edecek bir projenin uygun bulunmasına ilişkin dava konusu işlemlerin ilgili mevzuat ve koruma ilkeleriyle bağdaştırılması mümkün değildir.
NARMANLI HAN
19. yüzyılın ilk yarısında kurulan Narmanlı Han, ilk önce Rus elçilik binası ve ticaret ofisi olarak kullanıldı. Bir yandan ticaret merkezi olarak işlev görürken, diğer yandan ünlü şair, heykeltıraş, ressam ve yazarlara ev sahipliği yaptı. Yapı Kredi Koray 2001 yılında restore etmek amacıyla Narmanlı Han’ın yüzde 15’lik hissesini satın almıştı. Yapı Kredi Koray’ın restorasyon projesi 2002’de Anıtlar Kurulu’ndan onay almış; ama sivil toplum kuruluşlarının itirazı ve alınan yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle başlayamamıştı. Proje bir türlü gerçekleştirilemeyince Narmanlı Han’ın 12 varisi 2008 yılında Yapı Kredi Koray’a dava açarak hisselerini geri almak istedi. Ailenin "gayrimenkul hissesi karşılığında inşaat yapımı ve satış vaadi sözleşmesinin feshi" için açtığı davayı mirasçılar kazandı. Handa ikamet edenler arasında Bedri Rahmi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aliye Berger gibi isimler bulunuyordu.