Hatay’da acele kamulaştırma kararı verilmişti: ‘Göç yaşamak zorunda kalacağız’

Acele kamulaştırılmayla el konulan Hatay’ın Dikmece’deki alanlarda son zeytin hasadı başladı. Acele kamulaştırma yoluyla topraklarına el konulan köylüler, “Bu zeytinlikler elimizden alınırsa zorunlu bir göç yaşamak zorunda kalacağız” dedi.

Hatay’da acele kamulaştırma kararı verilmişti: ‘Göç yaşamak zorunda kalacağız’

Artı Gerçek - Hatay Dikmece’de acele kamulaştırma yoluyla zeytinlik alanlarında konut yapılacak. Zeytinlik hasadı yapan köylüler, tarım arazilerinin ellerinden alınmasıyla göç etmek zorunda kalacaklarını belirttiler. Son hasadı yaptıklarını söyleyen köylüler, “Bu tarım arazileri bizim tek yaşam kaynağımız. Zeytinlerimize dokunulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘TEK GELİR KAYNAĞIMIZ BU’

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre Dikmeceli zeytin üreticilerinden Meryem Kutlu söz konusu durumun acı verici oluğunu belirtti. Kutlu, “Annem ve babamla birlikte zeytin hasadı yapıyoruz. Biz bu zeytinlerle birlikte büyüdük. Biz zeytin hasadı yaparken şirket yetkilileri bizi izliyor. Bu tabloyu görmek bizi olumsuz etkiliyor. Yaşam kaynağımızı ellerimizden almak istiyorlar. Şu an başka bahçelere birkaç yıl önce dikilmiş zeytin ağaçlarının üzerinden iş makinalarıyla geçiyorlar. Bu zeytinlikler elimizden alınırsa zorunlu bir göç yaşamak zorunda kalacağız. Tek gelir kaynağımız bu” dedi.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Betül Doğan ise budamaya kıyamadıkları ağaçların şirketlerin kâr etmesi için kesildiğinin söyledi. Tarım arazilerini kurtarmak için mücadelelerin sürdüreceklerini ifade eden Doğan, “İlk konut konusu açıldığında hazine arazisinde yapılacağı söylendi. Şimdi bizim tarım arazilerimize yapılacağı söyleniyor. Bu tarım arazileri bizim tek yaşam kaynağımız. Zeytinlerimize dokunulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘YASAYA ÇEVİREREK TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE UYGULANABİLİR BİR DURUM HALİNE GETİRİLDİ’

Avukat Ecevit Alkan hukuki sürece ilişkin bilgi verdi. Alkan, “Cumhurbaşkanlığı depremi kararnamelerle yönetti. 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mera alanları ve zeytinlikler depremden etkilenen yurttaşların geçici ve kalıcı barınmalarını sağlamak için kamulaştırma yolunu açtı. Olağanüstü hal sürecinde de buna karşı hak arama yolları da kapatıldı. Sonrasında da bu kararnameyi 7452 sayılı yasa ile kalıcı bir hale getirdi. Sadece OHAL döneminde ve deprem bölgesinde kullanabileceği bir uygulamayı yasaya çevirerek Türkiye’nin her yerinde uygulanabilir bir durum haline getirildi” vurgusu yaptı.(Kaynak)