HDP'li Çepni: Sivas Katliamı anmasına izin vermeyenler katliama ortak olanlardır
Meclis kürsüsünden seslenen Murat Çepni, Sivas Katliamı'nı protesto edilmesinin engellenmesine ilişkin konuştu. Son dönemde gündeme gelen işkence olaylarına değindi.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Sivas Katliamı'nın 27. yılında anma etkinliklerine yönelik tepkisini TBMM'den gösterdi. Çepni, "Eğer yirmi yedi yıl önce gerçekleşen 33 canımızın diri diri yakılmasına sebep olan bir katliamı bugün anmamızın önüne kim geçmek istiyorsa bu ancak ve ancak katliamı sahiplenenlerdir ve katliama ortak olanlardır" dedi.
Ankara Tuzluçayır’da 2 Temmuz Sivas katliamını protesto etmek isteyenleri engellemesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Çepni, "Eğer yirmi yedi yıl önce gerçekleşen 33 canımızın diri diri yakılmasına sebep olan bir katliamı bugün anmamızın önüne kim geçmek istiyorsa bu ancak ve ancak katliamı sahiplenenlerdir ve katliama ortak olanlardır" ifadelerini kullanarak son zamanlarda gündeme gelen işkence olaylarına ilişkin konuşmasına devam etti.
'AKP İKTİDARININ İŞKENCE SUÇU İŞLEDİĞİNİ SÖYLEMEYE DEVAM EDİYORUZ'
İz gazeteden Cengiz Aldemir'in haberine göre 'işkence bir yönetme biçimi' diyen HDP İzmir Milletvekili, "Rojbin Çetin Diyarbakır'da üç buçuk saat köpekli işkenceye maruz kaldı ve şu anda yürüyemiyor. Peki, nerededir şu anda Rojbin Çetin? Hastanede mi? Hayır, şu anda Mardin Emniyetinde sorgusu hâlâ sürüyor. Evet, bu anlamda biz işkenceyle hesaplaşmayan AKP iktidarının işkence suçu işlediğini tekrar tekrar söylemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'İŞKENCE BİR YÖNETME BİÇİMİ'
Ayten Öztürk adında bir kadının sorgudaki ifadelerini de paylaşan Çepni, Ankara'da altı ay boyunca vahşi bir işkenceye maruz kaldığını, altı ay sonra bu kadının Ankara'da bir açık alana bırakıldığını belirterek, " Bırakıldığı anda etrafı Ankara TEM polisi tarafından çevriliyor ve Ankara TEM polisi gözaltına alıyor. Niye? Hakkında ihbar var diye. Üç gün tekrar gözaltında tutuluyor ve tutuklanıyor. Savcıya işkence gördüğünü anlatmaya çalışırken savcı bakmıyor bile. Vücudunda elektrikten kaynaklı yüzlerce yara var. İşte, işkencenin bu ülkede bir yönetme biçimi olduğunun çok doğrudan bir kanıtıdır" diye konuştu.
'BAROLARA GERÇEKLEŞTİRİLEN OPERASYON İŞKENCEYE KARŞI MÜCADELENİN ENGELLENMESİ İÇİN'
Çoklu baro sistemi ile birlikte işkenceye karşı mücadelenin de engellenme amacı taşıdığını kaydeden Çepni: "İşimizi, ekmeğimizi çalanlar, işimize, ekmeğimize göz koyanlar ile bu işkencecilerle katliam siyaseti yürütenler aynıdır. İşte, tam da burada barolara gerçekleştirilen operasyonun da bir amacı budur. İşte, halkımızın korunması, haklarının korunması, işkenceye karşı mücadelenin de aynı zamanda…Baroya dönük bu operasyon, aynı zamanda, işkenceye karşı mücadelenin de engellenmesine nedendir. Evet, buradan ben hem Alevilerin inanç özgürlüğünün, eşit yurttaşlık mücadelesinin, tüm halklarımızın, işçi sınıfının ve emekçilerin iş, ekmek, özgürlük mücadelesinin en güçlü biçimde yürütüldüğü koşullarda olduğumuzun altını çizmek isterim. Karanlığın en koyu olduğu anda olduğumuz doğrudur fakat aydınlığa en yakın olduğumuz andır. Cesaret ve kararlılıkla yan yana geldiğimizde bu ceberut sistemi, emin olun, yerle bir edebiliriz."