HDP'li Dede: Kayyım kamuyu zarara uğrattı
HDP Milletvekili Sait Dede, Hakkari'de kayyımların kamuyu zarara uğratarak, su sayaçlarını piyasa fiyatının çok üzerinde bir bedelle abonelere fatura ettiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, kayyım yönetimindeki Hakkari ve Yüksekova belediyelerinde yaşanan usulsüzlükleri Meclis'e taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede, Hakkari Belediyesi'nin 2013 yılında yaklaşık 33 milyon TL bedel ile ihale yapılan ve yüzde 70’i bitirilen içme suyu yapım işinin kayyımlar tarafından sekteye uğratıldığı belirtildi.
KAMU ZARARA UĞRATILDI
Önergede, "31 Mart seçimlerinden sonra seçilmiş belediye yönetimi tarafından yapılan incelemede, 2017 yılında teslimi yapılması gereken işin halen bitmediği, fakat işin geçici kabulünün yapıldığı, bu 3 yılda firmaya usulsüz süre uzatımlarının verildiği, böylece belediye aleyhine, yüklenici firma lehine menfaat sağlandığı ve kamunun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir. Belediyeye müşavirlik kredi faizi ve belediye başkanlığınca yapılan harcamaların 2020 yılı itibariyle toplamda 60 milyon TL'ye mal olmuştu. Bu usulsüzlükler karşısında seçimle göreve gelen Hakkari Belediyesi seçilmişleri, mahkemeye başvurarak hukuki süreci başlatmıştı. Başlatılan hukuki sürece, yeniden atanan kayyım tarafından son verilmiş ve davadan feragat etmiştir" bilgileri paylaşıldı.
Yüksekova Belediyesi kayyımının piyasa değeri 180-190 TL arasında olan su sayaçlarını abonelere 580 TL'ye fatura ettiği belirtilen önergede, yine 200 TL civarında bağlama bedeli tahsis edildiği kaydedildi.
Dede, konuyla ilgili Bakan Soylu’ya şu soruları sordu:
"* 2013 yılında ihalesi yapılan Hakkari Merkez İçme Suyu Projesi hangi aşamadadır? Geçici kabuller ve kesin kabuller ne zaman yapılmıştır? Projenin maliyeti önergeye cevap verildiği tarih itibariyle ne kadardır?
* Hakkari Belediyesi tarafından açılan davadan, kayyum neden feragat edilmiştir? Kamu kaynaklarının israfı karşısında bir inceleme başlatacak mısınız?
* Su abonelerinin sayaçları Yüksekova Belediyesi tarafından hangi gerekçe ile değiştirilmektedir? Bu sayaç değişikliği ve tüketicilere yüklenen yüksek bedelli su sayaçları, abonelik sözleşmesine aykırı değil midir? Bu uygulamanın kanuni dayanağı nedir?
* Yüksekova Belediyesinde kayyum tarafından su abonelerine zorunlu olarak dayatılan su saatlerine ilişkin bir incelemeniz olacak mı? Söz konusu ihale işlemi hangi usulle yapılmıştır? Piyasa fiyatından çok üzerinde bir bedelle saatlerin alınmasının sebepleri nedir? İhaleye kaç firma katılmıştır? İhale şartnamesi nedir? İhaleyi hangi firma kazanmıştır? İhaleye katılan diğer firmaların teklifleri ne kadardır?"