HDP'li Kaplan: Okullarda basit hijyen önlemleri dışında hazırlık yapılmadığını gözlemliyoruz
Kaplan, 'Eğitim, AKP-MHP iktidar bloğunun yönetim karekterinin bir izdüşümü haline geldi' dedi.
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dil, Kültür, Sanat ve Eğitim Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin HDP İstanbul İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi.
2021-2022 Eğitim-öğretim yılı içerisinde 26 milyon kişinin eğitim hayatına başlayacağını söyleyen Salim Kaplan, Türkiye'de eğitim niteliğinin AKP-MHP iktidar bloğunun yönetim karekterinin bir izdüşümü haline geldiğini belirtti.
Siyasi, idari, ekonomik ve toplumsal anlamda yaratılan çürümenin en fazla eğitim alanında kendisini hissettirdiğini vurgulayan Kaplan, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana evrense değerler yerine; tekçi, mezhepçi ve cinsiyetçi kodlar eğitimin inşaa edildiğini ifade etti. Kaplan, bu eğitim anlayışının AKP iktidarı süresince daha da gericileştiğini, bilimden uzak, eril bir zihniyetin laboratuvar ortamına dönüştüğünü belirti.
Kaplan, eğitim sisteminin en başta Kürtler olmak üzere anadili Türkçe olmayan çocukların asimilasyonu ve kendilerine yabancılaştırma üzerine inşaa edildiğini vurguladı. Kaplan, "Eğitim müfredatının kendisi, en son 4+4+4 gibi sistematik uygulamaların tümü bu amaca hizmet etmek için yürürlüğe konulmuştur" diyerek bu eğitim anlayışının yarattığı tüm tahribatın toplumun bütün kesimlerine ödetildiğini belirtti.
HDP olarak pandeminin başında itibaren iktidarın süreci maliyetsiz ve krizi fırsata çevirme yaklaşımında olduğunu defaten vurguladıklarını söyleyen Kaplan, pandeminin en ağır bedelini ise eğitimden uzak kalan kesimlerin olduğunu söyledi.
İKTİDARA ÇAĞRI: GEREKLİ PANDEMİ TEDBİRLERİNİ ALIN
Kaplan, koronavirüs vakalarının arttığı şu süreçte iktidara okullarda atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
"Temmuz ayı istatistiklerine göre öğretmenlerin aşılama oranları yüzde 85 olarak açıklanmıştır. Dolayısıyla hem öğretmenlerimizin hem de velilerimizin aşılamada ki motivasyonlarının arttırılması ve aşıya dair kaygıların giderilmesi gerekmektedir.
Aşılamada yaşın 16'ya indirilmiş olması olumlu iken yetersiz kalacağı aşikardır. Bu bağlamda aşılamanın 12 yaşa indirilmesi gerekmektedir. 3'üncü sınıfların fiziksel alt yapısının havalandırmaların en iyi şekilde yapılmasın olanak verilecek tarzda dizayn edilmesi gerekmektedir.
Sınıf mevcutları seyrekleştirilmesi öğrenci kapasitesi 15 ile sınırlı tutulmalıdır. Bunun oluşabilinmesi için acilen ek öğretmen ataması ve idari hizmet personellerinin istihdamı yapılmalıdır.
Okulların bahçesinde pandemi koşulları dikkate alınarak sahra sınıflar açılmalı öğrenci yoğunluğuna bağlı olarak gerekirse okullar 7 gün açık tutulmalı okula devreleri üçe çıkarılmalıdır.
- Öğrencilerin psikososyal ve bilişsel gelişim açısından bulundukları durumun tespiti, bu açıdan destek ihtiyaçlarının belirlenmesj, psikososyal kayıpların telefasi için kısa orta ve uzun vadeli telafi programları oluşturulmalıdı.
- Çocukların öğretim ile ilgili kayıpların telefasi için müfredatın kritik olmayan bileşenlerden arındırılarak çekirdek müfredata ulaşılması hedeflenmelidir.
- Eğitime kayıt olması gereken ve uzaklaşan tüm çocukların tespitinin yapılması ve okula kazandırılmalı. Öncelikli çalışma olarak ele alınmalıdır.
- Okullara yeterli bütçelerin ayrılması sağlanmalı eğitim ve öğretim maliyet yükü ailelerin sırtından alınmalıdır.
- Servis ücretlerinin pandemi koşullarının yarattığı yoksullaşma göz önünde bulundurularak bakanllık tarafından ek bütçeler ile desteklenerek veliler üzerindeki bu yük azaltılmalıdır.
- Eğitim emekçilerinin reelde yüzde 45'eri bulan bulan enflasyona karşı ezilmeleri amacıyla kamu sektöründeki bütün emekçiler ile birlikte düşünülerek maaşlarına yeterli oranda artırılmasına gidilmelidir.
- Ciddi bir sorun ve mağduriyet haline gelmiş olan ataması yapılmamış on binlerce öğretmenin ataması derhal yapılmalıdır.
- Okullardaki Kürtçe seçmeli derslerin velilerin talebini engellemek amacıyla derhal kürdooji bölüm mezunu tüm öğretmenlerin atamaları yapılmalıdır.
- OHAL komisyonu lağvedilmeli bütün KHK mağduru emekçilerin en başta işe aideleri olmak üzere bütün mağduriyetleri giderilmelidir.
- En başta Kürtçe olmak üzere çok dilli eğitimin önü açılmalı ve yavaş güvenmeye kavuşturulmalıdır.
- Tekçi, mezhepçi , cinsiyetçi eğitim anlayışından derhal vazgeçilmeli bunun yerine çağdaş standartlar referans alınarak demokratik bilimsel cinsiyet özgürlükçü ve çok dilli eğitim sistemine geçilmelidir."
Okullarda pandemiye dair gerekli tedbirlerin alınmadığını bu durumun ise hem velileri hem de öğrencileri daha da kaygılandırdığını söyleyen Kaplan, bir an önce tüm okullarda koşulların oluşturarak yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiği yönünde iktidara çağrıda bulundu.