Hekimhan'da altın madeni protestosu: 'İliç gibi olmak istemiyoruz'

Hekimhan'da altın madeni protestosu: 'İliç gibi olmak istemiyoruz'
Hekimhan Çevre Platformu, Batı Toroslar şirketince ilçede sondajla altın arama çalışması yapılmasını protesto etti. Açıklamada, “Hekimhan’ın İliç gibi olmasını istemiyoruz” denildi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Hekimhan Çevre Platformu, ilçedeki madencilik çalışmalarını protesto etmek için ilçe meydanında basın açıklaması yaptı. "Hekimhan İliç gibi olmasın, vahşi madenciliğe hayır, madenler devletleştirilsin" yazılı pankart açan platform üyeleri adına konuşan Hakkı Türker, Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold ve Çalık Holding'e ait Çöpler altın madeninde 13 Şubat'ta 9 madencinin toprak altında kaldığı faciayı hatırlattı.

'HEKİMHAN'DA MERALARI KİRALAYARAK HAYVANCILIĞI YOK EDİYORLAR

Çok uluslu maden şirketlerinin İliç’te, Fatsa’da ve Kaz Dağlarındaki altın arama faaliyetlerine dikkat çeken Türker, "Hekimhan-Hasançelebi Ulugüney mevkiinde Batı Toroslar şirketince sondajla altın arama çalışmaları tamamlanmıştır. Şirket, Hekimhan halkına iş alanı yaratacaklarını söyleyerek ruhsat alanlarını genişletmektedir. Meraları kiralayarak, el koyarak köylülerin temel geçim kaynağı olan hayvancılığı yok etmektedir. Hekimhan’da altın madeni çalışmaları gerçekleşirse Hasançelebi, Kuruçay, Kocaözü, Girmana köyleri zehirli sularla tehlike altında olacak. Ayrıca, köylerde yaşayan insanlar ve canlılar için tehlikeler artacak. Birçok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" dedi.

'BATILI ŞİRKETLER KENDİ ÜLKELERİNDE YAPAMADIKLARINI BURADA YAPIYOR'

Hekimhan’ın demir, kurşun, krom, uranyum madenleri bakımından çok zengin bir ilçe olduğunu hatırlatan Türker, “İlçemizde maden alanları geçmişte devlet, şimdilerde ise uluslararası şirketler tarafından faaliyettedir. Sorumluluklarını yeterince yapmadıkları, çevre kirliliklerine yol açtıkları bilinmektedir. Batılı şirketler kendi ülkelerinde yapamadıklarını pervasızca yapmaktadır. Bizler ülkemizde ve Hekimhan’da madenlerin yasalar çerçevesinde işletilmesine karşı değiliz ancak kural tanımayan, canlıları yok eden hoyratça çalışmaları vahşi madencilik olarak nitelendiriyoruz” diye konuştu.

'YENİ MADEN SAHASI İSTEMİYORUZ'

Hekimhan’ın doğal güzellikleri, yaylaları, köylerinin kirletilmesini istemediklerini belirten Türker, "Hekimhan, asbest hastalığı ile yaşayan bir ilçemizdir. Binlerce insanımız bu hastalıktan ölmektedir. Hekimhan’da doğal yaşam alanlarımızın korunması, canlıların doğal ortamlarında yaşaması için yeni maden sahalarının açılmasını istemiyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar