Hekimler yarın Bakan Koca’nın kurucusu olduğu Medipol'e beyaz önlük bırakacak
İstanbul’da hekimler, özel hastanelerde çalışmalarını kısıtlayan yönetmeliği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi’nin önüne yarın beyaz önlüklerini bırakarak protesto edecek.

Artı Gerçek - İstanbul Tabip Odası ve uzmanlık derneklerinden hekimler, Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve hekimlerin özel hastanelerde çalışma koşullarını kısıtlayan Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i protesto etmek için, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Mega Bağcılar Hastanesi’nin önüne yarın beyaz önlüklerini bırakacaklar.
Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre; özel hastane veya tıp merkezleri, boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar hekimle sözleşme imzalayabilecek. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekimle sözleşme yapılamayacak.
Ayrıca, hastanın bilgileri tedavi olacağı özel hastaneye, Sağlık Bakanlığı’nın Muayene Bilgi Sistemi (MBYS) üzerinden aktarılacak.
Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mahir Özmen, Söz konusu yönetmeliğin amacının sağlık turizmini zincir hastanelere yönlendirilmek ve bu hastanelerde nitelikli ama ucuz kadrolar oluşturmak olduğunu söyledi.
Özmen, şöyle konuştu:
'YAYINLANAN YÖNETMELİK, SERBEST HEKİMLİĞİ KISITLAYAN, ONLARA KOTA GETİREN BİR NİTELİKTE'
“Bu yönetmelik aslında özel hastaneleri düzenlemesi gereken bir yönetmelik olmasına rağmen, yayınlanan yönetmeliğin içindeki birtakım maddeler, tamamen serbest hekimliği hedef alan, serbest hekimliği kısıtlayan, onlara kota getiren bir nitelikte yayınlanmış durumda. Baktığımız zaman hem yüzde 15 hem 3’te 1 kotalarının olduğunu görüyoruz. Bunlar kabul edilemez uygulamalar, çünkü yürürlükte bulunan 1219 sayılı Yasa ve 2219 sayılı Özel Hastaneler Kanunu, serbest hekimlerin her türlü hastanede her türlü uygulamayı yapabileceğinin önünü açmış durumda. O yüzden bu yönetmelik, o kanunlara aykırı. Anayasa’nın da serbest çalışma hakkını düzenleyen çeşitli maddeleri var, o maddelere de aykırı. Bu yönetmelik, sadece hekimler, sadece cerrahlar açısından sıkıntılar içermiyor. Aynı zamanda hastalarımız açısından da önemli sıkıntılar içeriyor. Çünkü bir hastanın hekimini seçme gibi bir özgürlüğü vardır ve bu özgürlük hastaya ait bütün verilerin hekim tarafından biriktirilmesini, hekim tarafından korunmasını gerekli kılar. Oysa bu yönetmelik ile Muayene Bilgi Sistemi adı altında, hastalarımıza ait verilerin Bakanlığa aktarılması isteniyor. Bunun da kabul edilebilir bir tarafı olmadığı gibi KVKK’ya da aykırı olduğunu hepimiz biliyoruz. O nedenle hem bunlara dikkat çekmek için, bu yönetmelik yayınlandığı andan itibaren haklarımızı korumak ve serbest meslek hakkımızı sadece bizim değil 185 bin hekimin tamamının serbest çalışma hakkını hedef alan bu yönetmeliğin iptal edilmesini sağlamak, 110 bin tıp fakültesi öğrencisinin geleceğine ket vurulmasını engellemek için yarın saat 12:30’da Medipol Bağcılar Hastanesi’nin önünde önlüklerimizi bırakacağız.” (ANKA)