Hendek davası: Biz onların işçiye ölümü reva gören kanlı zihniyetlerine düşmanız
Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin de yaralandığı davanın duruşmasında Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili davanın duruşması bugün görüldü. Savcı, sanıklar hakkındaki esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Cumhuriyet Savcısı 7 sanığın ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Sanık avukatı ise "Bu adam çıksın işlerini toplasın. Sonrasında cezası kesinleşince gelir paşa paşa yatar" sözleriyle tahliye talebinde bulundu.
Tutuklu 2 sanığın tahliye talepleri reddedilirken bir sonraki duruşma 31 Aralık 2022'de yapılacak.
Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi bir araya gelen aileler yürüyüş düzenleyerek açıklama yaptı.
'İŞÇİYE ÖLÜMÜ REVA GÖREN KANLI ZİHNİYETLERİNE DÜŞMANIZ'
Patlamada ağabeyini kaybeden Merve Nur Yılmaz, duruşma öncesinde; "Bizler katledilen yakınlarımızın hakkını aradığımız için; patron düşmanı, sermaye düşmanı, şovmen, provokatör ilan edildik. Ama bizler ne onlara ne de sermayelerine düşmanız. Biz onların işçiye ölümü reva gören kanlı zihniyetlerine düşmanız. Bu saatten sonra nasıl hakarete, nasıl tehdide maruz kalsak da bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
Bir başka işçi yakını ise "Sonuna kadar bu yoldayız. İşçi hakkını alana kadar, adalet yerini bulana kadar, son nefesimize kadar biz bu yoldayız" dedi.
Sanıklar Hasan Velioğlu ve Yaşar Coşkun 6. duruşmaya SEGBİS ile duruşmaya katılırken, Coşkun'un müdafi avukatı Abdullah Tekneci, mevcut bilirkişi raporunda çelişkiler olduğunu öne sürerek yazılı savunma için süre istedi.
'DOĞAL KORUMA DUVARI VAR'
Velioğlu'nun avukatı Aydın Günaydın ise yeni bilirkişi ve keşif incelemesi istedi.
Coşkun'un bir diğer avukatı Abdürrahim Burak ise sanıkların yapmadığı koruma duvarları hakkında bölgede 'doğal koruma duvarı' olduğu için yapılmadığı gerekçesini öne sürdü.
Öte yandan mahkeme bilirkişi raporuna itiraz ve yazılı savunma talebi ile yeni bilirkişi ve keşif yapılması isteğini reddetti.
Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, 7 sanığın ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca savcı, sanıklardan fabrika sahibi Yaşar Coşkun ile fabrika müdürü Hasan Velioğlu'nun tutuklu yargılanmasını talep etti.
'İŞÇİ EN UCUZ MALİYET KALEMİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDEMEZ'
Savcı mütalaasının ardından söz alan işçi yakınlarının avukatı Can Atalay ise "2014 tarihli Yargıtay Kararı'na ve mütalaanızdaki gerekçelere rağmen bilinçli taksirden ceza istemeniz akıl almaz. Bize göre, patlayıcı oranı ne olursa olsun, patlamanın başlangıç yeri neresi olursa olsun, işçiler ölürse ölsünler mantığıyla çalıştırılmıştır.
Bugün manevi unsur-olası kastın nasıl panik yarattığını görüyoruz, ''doğal sütre (koruma duvarı)' diye akıl almaz tanımlar yapıldı. Bu ülkede işçi canı herhangi bir işletmenin en ucuz maliyet kalemi olarak kalmaya devam edemez" ifadelerini kullanarak karşı çıktı.
Sanık avukatları ise mütalaaya itiraz ederek en az 3 aylık süre istedi.
Öte yandan müştekilerle sanıklar arasında yaşanan tartışmanın ardından duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından söz alan sanık Yaşar Coşkun'un avukatı Abdullah Tekneci, "Biz sizden tahliye istiyoruz. Bu adam çıksın işlerini toplasın. Sonrasında cezası kesinleşince gelir paşa paşa yatar" dedi.