'Herkese test' modelini benimsemiyoruz, herkes kendisini pozitif görmeli'

' Bizim yöntemimiz şu: Müracaat eden, bulgusu olan kişiyi tespit ettiğimiz anda o kişinin temaslılarını tarıyoruz, hatta temaslıların temaslılarını da tarıyoruz.'

'Herkese test' modelini benimsemiyoruz, herkes kendisini pozitif görmeli'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüse karşı uygulanan 'herkese test' modelini bir kaç ülkenin yaptığını kendisinin ise bu modeli benimsemediğini söyledi. "Herkese test yaptığınızda negatif çıkanlar, büyük bir rahatlık duygusu içine giriyorlar. Oysa bu kişilerin üç gün sonra pozitif çıkma ihtimali var." diyen Koca bu durumun bulaşıcılığın yayılmasını artırabileceğini belirtti.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile koronavirüse karşı uygulanan vaka testine ilişkin konuştu.

Hakan'ın Hürriyet'te "Sağlık Bakanı Koca: Diş hekimleri de sahada" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısınınn ilgili kısmı şöyle:

Sosyal medyada bir paylaşıma rastladım.

Bir vatandaşımız...
Sağlık Bakanlığı’ndan bir ekibin evlerine geldiğini, hiçbir temas ya da semptom olmadığı halde kendilerine test yapıldığını öne sürüyordu.
*
Bunun adı: "Rastgele test".

Sağlık Bakanı Koca: Diş hekimleri de sahada

Gerçekten de böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Rastgele test modeline mi geçildi?
*
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı aradım. Bu soruyu sordum.
*
Bakan Koca şöyle dedi:
*
"Herkese test yaklaşımını Singapur, İsrail, Güney Kore gibi ülkeler uyguladı. Biz böyle bir yöntemi benimsemiyoruz. Bizim yöntemimiz şu: Müracaat eden, bulgusu olan kişiyi tespit ettiğimiz anda o kişinin temaslılarını tarıyoruz, hatta temaslıların temaslılarını da tarıyoruz. Yani noktasal bir yaklaşımla test yapıyoruz. Bununla daha iyi sonuç alırız."
*
Peki "herkese test" modeli neden benimsenmiyor?
Bakan Koca, bu soruya şu yanıtı verdi:
*
"Herkese test yaptığınızda negatif çıkanlar, büyük bir rahatlık duygusu içine giriyorlar. Oysa bu kişilerin üç gün sonra pozitif çıkma ihtimali var. Bu durum da bulaşıcılığın yayılmasını arttırabilir. Biz şunu söylüyoruz: Herkes kendisini pozitif gibi görmeli. Ona göre önlem almalı."
*
Peki temaslılar, temaslıların temaslıları nasıl taranıyor?

Bakan Koca, "Şu anda İstanbul’da dolaşan ekip sayısı 1300’e çıktı. Her ekipte üç kişilik uzman var. Araçları var... Türkiye genelindeki uzman sayısı ise 5600... İddia ediyorum, bu büyüklükte güçlü bir tarama, dünyanın hiçbir yerinde yok. Halk sağlığı uzmanları, bunu örnek vaka olarak incelemeliler" cevabını verdi.
*
Bu arada Sağlık Bakanı, bir bilgiyi daha verdi.
Tarama işlemlerinde diş hekimleri de görev alıyorlarmış. Gönüllü olarak. Bine yakın diş hekimi şu anda sahadaymış.

ahmet hakan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs