Hileli gıdada yağ, süt, çay ve baharatlar en riskli konumda
Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu üyesi Nurten Sırma, hayat pahalılaştıkça sahteciliğin de mühendisliğinin yapıldığını belirtti. Yoğurda jelatin, baharata gıda boyası...
Gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte gıda sahteciliğinde de artış yaşanıyor. Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu üyesi Nurten Sırma, hayat pahalılaştıkça sahteciliğin de mühendisliğinin yapıldığını belirterek gıda sahteciliğinde kullanılan yöntemleri anlattı.
NTV'ye konuşan Sırma, artan fiyatlarla birlikte gıda sahteciliğindeki artışa dikkat çekti. Buna göre yoğurda jelatin, baharata gıda boyası katılıyor; atık olan ayçiçek yağları yeniden piyasaya sürülüyor. Tüketici Başvuru Merkezine göre hile konusunda ilk sırada ayçiçek yağı yer alıyor. İddiaya göre atık yağlar piyasadan ucuza toplanıyor ve filtrelenerek yeniden kullanıma sokuluyor.
'KİMYASI BOZULMUŞ YAĞ, HAM YAĞLA KARIŞTIRILARAK PİYASAYA SÜRÜLÜYOR'
Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komisyonu Üyesi Nurten Sırma 'Hayat pahalılaştıkça sahteciliğin de mühendisliği yapılıyor. Sahtecilik mühendisliği çok sıkıntılı. Aslında kanserojen olan bir yağ, yanık ve dolayısıyla kimyası bozulmuş bir yağ. Bunu filtre edip ham yağla karıştırarak sanki taze bir yağmış gibi piyasaya sürülmesi gibi bir sahtecilik bu. Şu an bizim de şaşırdığımız bir gündem.' dedi. Fiyatı artan zeytinyağının da sahtecilerin radarında olduğunu belirten Sırma "Zeytinyağının içinden bir miktarını çalıp içerisine diğer yağlar, ayçiçek yağı, koza yağı, palm yağı gibi yağlar koyabiliyor" ifadelerini kullandı.
'KESİK SÜTLERİN İÇİNE ASİTİK DÜZENLEYİCİ ATILIYOR'
Süt ve süt ürünlerinde de tehlikenin büyük olduğunu iddia eden Sırma "Piyasada kesik süt diye tabir edilen ve aslında bozulmaya yüz tutmuş, pıhtı pıhtı olan sütlerin içerisine asitik düzenleyici atılarak taze süt görüntüsü veriliyor; hatta bundan süt ürünleri de yapılabiliyor. Ondan yapılan yoğurdun içine jelatin katılabiliyor. Jelatini yoğunluk versin kıvam arttırsın diye koyuyorlar" dedi.
'SUCUK, SALAM VE SOSİS GİBİ ET ÜRÜNLERİNDE RİSK YÜKSEK'
Gıda mühendisi Nurten Sırma'ya göre merdiven altı imalathanelerde üretilen sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri piyasada kol geziyor. Sırma, kayıt dışı kaçak etin sahada dolaştığını söyleyerek, güvenilir olmayan koşullarda kesilmiş hastalıklı hayvanların piyasada olması gibi bazı durumların da yaşandığını belirtti.
SAHTECİLER ÇAY VE BAHARATA BİLE EL ATTI
Sahtecilerin çay ve baharata da el attığını söyleyen Sırma, hilenin karıştığı bir başka ürünün de bal olduğunu belirtti. Sırma "Esmer pirinçten elde edilen glikoz şurubu ile bir bal yapılıyor ve bu balın tespit edilmesi laboratuvar koşullarında bile oldukça zor" dedi.