HRW: Bir siyasi partiyi kapatmaya yönelik açılan dava büyük bir hakarettir

HRW, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini ve HDP’nin kapatılma girişimini 'tehlikeli uygulamalar' olarak nitelendirdi.

HRW: Bir siyasi partiyi kapatmaya yönelik açılan dava büyük bir hakarettir

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yaptıkları yazılı açıklama ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ve HDP’nin kapatılması için atılan adımlara tepki gösterdi.

HRW Direktörü Kenneth Roth imzalı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye toplumunu yeniden şekillendirme çabasının önüne çıkan her kurum ve her kesimi hedef alıyor. Meclisteki muhalif Kürtlere ve kadınlara karşı atılan son adımlar tamamen Cumhurbaşkanının, insan hakları ve demokratik güvencelerin ihlal edilmesi pahasına kendi gücünü elde tutma çabasıyla alakalı" dedi.

'MUHAFAZAKAR KESİMİN DESTEĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK'

Açıklamada, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını muhafazakar dindar kesimin desteğini sağlama amacıyla aldığı belirtildi. HRW, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni homofobik söylemi güçlendirmek üzere bir kılıf olarak kullanmaya ne kadar hazırlıklı olduğunu ortaya koyduğunu da öne sürdü.

Açıklamada "Bu söylemle, samimiyetsiz bir şekilde kadın haklarının aile değerlerine gölge düşürdüğü iddia ediliyor ve lezbiyen, eşcinsel, biseksüel ve trans bireylere karşı nefret ve ayrımcılık körükleniyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada karara "Anlaşmadan geri çekilme kararı Türkiye’de kadın haklarının korunmasına yönelik mücadele açısından oldukça geriye dönük bir adım ve siyasi yelpazedeki tüm kadınlara karşı büyük bir darbe" sözleriyle eleştiride bulunuldu.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE HAKARETTİR’

HRW’nin açıklamasında HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve bunu takiben HDP’nin kapatılması talebiyle açılan dava da AKP iktidarının "muhaliflere yönelik baskıcı politikalarının en son örneği" olarak nitelendirildi. Raporda ayrıca Türkiye’de, "son 30 yıldır 5 Kürt siyasi partinin kapatıldığına" dikkat çekildi. Açıklamada, "2018 yılı genel seçimlerinde oyların yüzde 11,7’sini toplayan ve mecliste 55 seçilmiş üyesi bulunan bir siyasi partiyi kapatmaya yönelik açılan dava siyasal toplanma ve ifade özgürlüğü haklarına yönelik büyük bir hakarettir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca Erdoğan liderliğindeki hükümetin "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili kararlarını da tekrar tekrar reddettiği" hatırlatıldı. 2020 yılının sonunda yürürlüğe koyulan ve tartışma yaratan sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili yeni yönetmelik ve protestolara da neden olan, üniversitelere rektör atamaları da raporda AKP hükümetinin eleştirilen kararları arasında yer aldı.

LİDERLERE ÇAĞRI

İktidarın 2 Mart 2021 tarihinde açıkladığı yeni insan hakları eylem planının "ülkedeki gerçeklerle bağdaşmadığının" savunulduğu HRW açıklamasında Amerikalı ve Avrupalı liderlere AKP iktidarıyla ilişkilerin yürütülme şeklinin değiştirilmesi çağrısı da yapılarak, "Türkiye hükümeti muhaliflere, parlamenter demokrasiye ve kadın haklarına yönelik hakaretlerini arttırırken, AB liderleri işlerine her şey yolundaymış gibi davranarak devam etmemeli" ifadeleri kullanıldı. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

erdoğan HDP insan hakları HRW Parti kapatma İstanbul Sözleşmesi