Hukuk fakültelerine 100 bin barajı: ‘Sonuçlarını 5 yıl sonra görmeye başlayacağız’

Hukuk fakültelerine giriş sıralaması 125 binden 100 bine yükseltildi. Hukukçulara göre bu karar olumlu bir adım olsa da yeterli değil. Barajın 50 bine yükseltilmesi gerektiğini belirten hukukçular, yeni hukuk fakültesi de açılmazsa sorunların 5- 10 yıl arasında yarı yarıya azalacağı görüşünde.

Hukuk fakültelerine 100 bin barajı: ‘Sonuçlarını 5 yıl sonra görmeye başlayacağız’

Müzeyyen YÜCE

İSTANBUL- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile hukuk fakülteleri için geçen yıllarda 125 bin olarak uygulanan başarı sıralaması şartının 100 bine çekildiğini açıkladı. ÖSYM'nin yayımladığı YKS Başvuru Kılavuzu'nda yapılan değişiklikle artık hukuk fakültelerini ilk 100 bin içinde yer alan adaylar tercih edebilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 yılında Adalet Bakanlığından gelen talep doğrultusunda, hukuk fakülteleri için barajı 100 bine yükseltilmiş ancak ilk defa uygulanacağı 2022 yılında karardan vazgeçilmiş ve baraj 125 bin olarak uygulanmıştı. Atılan son adımla hukukçular, avukat sayısındaki artış hızının önlemlerin devam etmesi halinde uzun vadede kesileceği görüşünde.

AVUKAT SAYISI 200 BİNE DAYANDI

Türkiye Barolar Birliği'nin açıkladığı verilere göre, 31 Aralık 2023’te 185 bin 749 olan avukat sayısı, 2024 yılında 13 bin 393 artışla 199 bin 142’ye ulaştı. Türkiye genelinde en fazla avukata sahip olan İstanbul Barosu, 2023’te 62 bin 587 olan avukat sayısını 65 bin 772’ye çıkardı. Ankara Barosu’nda ise 2023 yılında 23 bin 684 olan avukat sayısı, 2024’te 25 bin 383 oldu. Stajyer avukat sayısının da 25 binin üzerine çıktığı Türkiye’de, avukatların yaklaşık yüzde 46’sı 0- 5 yıl kıdeme sahip.

HUKUKÇULAR 5-10 YIL ARASI OLUMLU ETKİ ALINACAĞI GÖRÜŞÜNDE

Avukat sayısındaki bu artışın ‘işçi avukat’ kavramının ortaya çıkmasına neden olduğu ve beraberinde birçok sorunu getirdiği gerekçesiyle yıllardır önlem alınması için çağrılar yapan barolar ve hukukçular, yeni düzenlemenin 5-10 yıl içerisinde olumlu etkilerinin görüleceğini ifade ettiler.

TBB BAŞKAN YARDIMCISI CANDEMİR: ‘BARAJIN 50 BİNE YÜKSELTİLMESİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR’

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Bahar Gültekin Candemir, kararın yerinde olduğunu, ancak barajın 50 bine yükseltilmesi için Adalet Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Adalet Bakanlığı’nın ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ kapsamında hazırladığı ve geçen yıl ilk kez uygulanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın olumlu etki yarattığı gibi 100 bin barajının da önemli bir basamak olduğuna dikkat çeken Candemir, “4-5 yıla bu düzenlemelerin olumlu etkilerini görmeye başlayacağız. En nihayetinde gerek hukuk mesleklerine giriş sınavının ve taban puanın 100 bine çıkarılmasını olumlu değerlendiriyoruz. Ancak bu yeterli mi ? Tam olarak değil. Öncelikle akademik kadrosu yeterli olmayan hukuk fakültelerinin kapatılması lazım gelir. Hukuk fakültelerine girmek için de barajın 50 bine yükseltilmesi için de gerekli görüşmeleri ve çalışmaları yürütüyoruz. En kısa sürede barajın 50 bine çekileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Hukuk fakültelerine 100 bin barajı: ‘Sonuçlarını 5 yıl sonra görmeye başlayacağız’ - Resim : 1
TBB Başkan Yardımcısı Bahar Gültekin Candemir

‘ATILAN ADIMLAR OLUMLU ANCAK YETERLİ DEĞİL’

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu’na göre de yeni düzenleme uzun vadede avukat sayısındaki yükselişi önleyecek. Kontrolsüzce neredeyse her kente açılan hukuk fakültelerinin hukukçu popülasyonu çok fazla artırdığını belirten Köroğlu, hukuk alanında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin son dönemde atılan adımları şu şekilde değerlendirdi:

“Hukuk fakültelerinden mezun olan çok sayıda avukat bugün iş bulma noktasında sorunlar yaşıyor. Bu yanlışlığı her platformda ifade ettik.
Uzun zamandır da bu konuda aşama aşama çalışmalar yapıyorduk. Adalet Meslek Yüksekokulları’ndan hukuk fakültelerine geçişler yapılıyordu. İlk aşamada bu durum kaldırılmaya başlandı. Bazı adalet meslek yüksekokulları da geçen sene kapatıldı. Öte yandan geçen yıl ilk kez uygulanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı bizim de talep ettiğimiz bir husustu. İlk uygulandığı 2024 yılında sınava girenlerin yüzde 42’si geçebildi. Bu da hukuk fakültelerinin eğitim noktasındaki yetersizliği ortaya koydu. Tüm bu adımlar tam anlamıyla yeterli olmasa da olumlu gelişmeler olarak değerlendiriyoruz.”

Hukuk fakültelerine 100 bin barajı: ‘Sonuçlarını 5 yıl sonra görmeye başlayacağız’ - Resim : 2
Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu

‘5 YIL SONRA OLUMLU SONUÇLARINI, 10 YILA KADAR DA SORUNLARIN YARI YARIYA AZALACAĞINI SÖYLEBİLİRİZ’

Mustafa Köroğlu, aslında hukuk fakültelerine giriş için barajın 75 bine yükseltilmesini talep ettiklerini, ancak 100 bin olarak uygulandığını da sözlerine ekleyerek,

“Tabi ki uygulanan başarı sıralaması yeterli değil, ancak olumlu bir adım olarak görüyoruz. Amacımız, bir sonraki düzenlemede 75 bin, daha sonra da 20 bine indirilmesi için çalışmalar ve görüşmeler yürütmeye devam edeceğiz” dedi. Yeni hukuk fakülteleri açılmazsa, hukuk mesleklerine giriş sınavı devam eder ve talep ettikleri adımların da atılması durumunda bu düzenlemelerin olumlu sonuçlarının 5 yıl sonra görülmeye başlanacağını kaydeden Köroğlu, “Belki 10 yıl sonra da şu an yaşadığımız sorunların yarı yarıya azalacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Hukuk Fakültesi