Hürmüz Diril davasında reddi heyet talebi reddedildi
Şırnak'ta 2020 yılında kaybolan Hürmüz Diril'in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, Diril ailesi avukatlarının reddi heyet talebini usulden reddetti. Tutuklu sanık Apro Diril'in tutukluluğunun devamına karar verilirken, aile ve avukatları, "Gerçek failler korunuyor" diyerek karara tepki gösterdi
Artı Gerçek – Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî köyünde 11 Ocak 2020'de kaybolan Hürmüz Diril ile eşi Şimoni Diril'e ilişkin davanın üçüncü duruşması Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Şimoni Diril'in cenazesi kaybolduktan 70 gün sonra Hêzil Çayı'nda bulunurken, Hürmüz Diril'den ise yaklaşık 6,5 yıldır haber alınamıyor. Hürmüz Diril'in öldürülmesine ilişkin davada tutuklu sanık Apro Diril duruşmada hazır bulunurken, tutuksuz sanıklar Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
TEVSİİ TAHKİKAT TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada söz alan Diril ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, daha önce sundukları taleplerin değerlendirilmesini isteyerek tevsii tahkikat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise talebin dosyaya katkı sunmayacağı gerekçesiyle istemi reddetti.
Tanık olarak dinlenen eski korucu başı Hüseyin Öztunç, resmi görevi bulunmayan sanık Behçet Öztunç ile operasyonlara birlikte katıldıklarını söyledi. Öztunç, Behçet Öztunç'un daha önce öldürülen oğlunun intikamını alma amacıyla operasyonlara katıldığını ifade etti. Ancak avukatların aktardığına göre mahkeme heyeti bu beyanı duruşma tutanağına geçirmedi.
AVUKATLARDAN REDDİ HEYET TALEBİ
Bunun üzerine Diril ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiğini söyleyerek reddi heyet talebinde bulundu.
Dilsiz, soruşturma ve kovuşturma sürecinde birçok taleplerinin reddedildiğini belirterek, olayın tek bir kişi tarafından gerçekleştirilmiş olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu söyledi.
Mahkeme heyetinin tanık beyanlarını tutanağa geçirmediğini ileri süren Dilsiz, "Gerçek faillerin açığa çıkarılmasının engellendiğini düşünüyoruz. Mahkeme heyetinin tarafsızlığı konusunda objektif şüpheler oluşmuştur" dedi.
MAHKEME REDDETTİ, DURUŞMA ERTELENDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme, reddi heyet talebini usule uygun olmadığı gerekçesiyle reddetti.
Mahkeme ayrıca BTK'ye müzekkere yazılmasına, tutuklu sanık Apro Diril'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 8 Eylül 2026 tarihine erteledi.
AİLEDEN KARARA TEPKİ
Duruşmanın ardından Diril ailesi ve avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Ailenin avukatı Rojhat Dilsiz, Şimoni ve Hürmüz Diril'in yıllar sonra köylerine döndükten sonra öldürüldüklerini belirterek, gerçek faillerin ortaya çıkarılması için yaptıkları taleplerin sistematik biçimde reddedildiğini söyledi.
Mahkemenin bağımsızlığını yitirdiğini söyleyen Dilsiz, "Tek bir kişiye ceza verilerek dosya kapatılmak isteniyor. Çıkacak karar kamuoyunu tatmin etmeyecek. Susmayacağız, gerçek faillerin peşinde olmaya devam edeceğiz" dedi.
DOSYANIN GEÇMİŞİ
Hürmüz ve Şimoni Diril çifti 11 Ocak 2020'de kayboldu. Şimoni Diril'in cenazesi yaklaşık 70 gün sonra Hêzil Çayı'nda bulundu. Hürmüz Diril'den ise bugüne kadar haber alınamadı.
Şimoni Diril'in öldürülmesine ilişkin davada Apro Diril hakkında 21 Temmuz 2023'te "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından müebbet hapis cezası verilirken, Behçet Öztunç ile İsmail Yıldız beraat etmişti.
Savcılık daha sonra Hürmüz Diril'in akıbetine ilişkin ayrı bir iddianame hazırlayarak Apro Diril, Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız hakkında "kasten öldürme" suçlamasıyla yeni dava açtı. (MA)