İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararları vermişti: Amasya Valisi'nin Çambükü'ne OSB ısrarı sürüyor

İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararları vermişti: Amasya Valisi'nin Çambükü'ne OSB ısrarı sürüyor
Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nde yapılmak istenen organize sanayi bölgesi için yargıdan üst üste yürütmeyi durdurma kararları geldi. Amasya Valisi Yılmaz Doruk mahkeme kararına rağmen projede ısrarlı: Biz yolumuza devam edeceğiz

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Amasya'nı Taşova İlçesine bağlı Çambükü Köyü'nde yapılmak istenen OSB için halkın hukuk mücadelesi iki yıldır sürüyor. İdare Mahkemeleri, OSB yapılması ve mera vasfının değiştirilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. OSB'nin çevre düzeni planı ile ilgili dava da Danıştay'da sürüyor.

VALİ DORUK OSB'DE ISRARLI: YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Amasya Valisi Yılmaz Doruk ise geçtiğimiz günlerde Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti ile bir toplantı yaptı. Vali Doruk, "Sonuçta bir karar alınmış, bir bölge kurulmuş, bu aksaklıklar giderilerek, bu eksiklikler giderilerek yolumuza devam edeceğiz. Bütün Taşova’nın beklentisi var burada. 63 köyümüzün gözü burada. İnsanlar buradan ekmek yemek için bekliyor. Bir taraftan yatırımcı kuruluşlar bekliyor. Bu işimiz biraz yavaş yürüyor. Bu işten vazgeçildiği için değil yargısal boyutlara taşındığı için aksamalar yaşanıyor. Bu bir devlet meselesi gibi görünüyor ama esasında bir Taşovalının kendi meselesi. Sonuç itibari ile bir karar çıktığı zaman beğenirsiniz, beğenmezsiniz ona uymak zorundasınız. Aşılamayacak hususlar değil. Bunun örnekleri var, aşılır ve yolumuza devam ederiz. Taşova’nın bu fırsatı kaçırmasına izin vermeyeceğiz, gayemiz bu" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-03-saat-13-41-45-8b020611.jpg
Amasya Valisi Yılmaz Doruk

'HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR'

Artı Gerçek’e konuşan Çambükü Köyü'nün avukatı Selim Saray, devam eden hukuk sürecini hatırlattı. Saray, "Amasya Valiliğinin mera vasfının değiştirilmesi ile ilgili dosyası bozulabilir. OSB’nin yer seçimi ile ilgili doya bozulabilir. OSB’nin yapılması ile ilgili Samsun İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. İkinci OSB davası ile ilgili karar var ve mahkeme yeniden ikinci kez yürütmeyi durdurdu. Bu konularda hukuki süreçler devam ediyor. OSB’nin çevre düzen planı ile ilgili dosya şu an Danıştay’da" diye konuştu.

'OSB İÇİN YENİ BİR YER BULUN'

Çambükü Köyü halkının OSB istemediğini vurgulayan Saray, "Gelinen noktada diyorum ki Çambükü Köyüne OSB yapılmasını ya gündemden çıkarın ya da Çambükü Köylülerini ikna edin. Köylülerin meradan çok tarım yapacakları toprağa ihtiyacı var. Şimdiye kadar bu köylülerle görüşülüp, bir iletişim kurulmadı. Gelinen noktada Taşova'da OSB için yeni bir yer bulunması gerekiyor" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-03-saat-13-42-37-5f8c6653.jpg
Proje alanı

'KÖYÜMÜZDE OSB İSTEMİYORUZ'

Artı Gerçek'e konuşan Çambükü Köyü Muhtarı İmdat Celep de "Biz Çambükü Köylüleri olarak başından beri köyümüze OSB istemiyoruz. OSB’ye değil, köyümüze yapılmasına karşı çıkıyoruz. Buraya OSB yapıldığında köyümüzün arazisinin yüzde 90'ı yok olacak. Bu köyün yok olması demek. Köylünün kararı kesin ve net; her şartta mücadele etmeye devam edeceğiz. Bir de kazanılmış davalar var. OSB’nin çevre imar planı iptal edildi, iki kez OSB ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mera vasfının değiştirilmesi ile ilgili dava sürüyor. Hukuki olarak var olan süreçte köyümüze OSB yapılamaz, alternatif yerlere bakılması gerekir. Herkes Dörtyol mevkiine yapılacak diye biliyordu bir gecede Çambükü Köyünün arazisine alındı. Köylü iki yıldır mağdur, arazilerimizi ekip biçemiyor" diye konuştu.

'BİZ DAYAK YERKEN HUKUK YOK MUYDU?'

Artı Gerçek'e konuşan eski Muhtar İlyas Celep de OSB'ye direndikleri için jandarma tarafından darp edildiklerini hatırlattı.

Celep, "30 hanelik köye 500 jandarma ve polis ile geldiler. Kadın, erkek, yaşlı, genç ayırmadan köyün tamamını darp ettiler. O zaman hukuk yok muydu? Eski Vali Mustafa Masatlı Dörtyol’a yapılacak OSB’yi bir gecede bizim köye kaydırdı. OSB’nin köyümüze yapılmasına izin verme şansımız yok. Buna izin verdiğimiz zaman köyümüzün yok olmasına izin vermişiz demektir. Suçsuz yere ben görevden alınacağım, kollarıma kelepçe vurulacak, köy halkım eziyet çekecek, darp edilecek, cezalar ödenecek bunun üstüne vazgeçmemiz mümkün değil. Biz OSB’ye karşı değiliz. Uygun bir yer bulacaklar, oraya yapacaklar, biz hep bunu söylüyoruz" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-03-saat-13-42-16-c6107b96.jpg
Mehmet Celep ve Selim Sayar

'ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Köy halkından Ali Ünal da "Köyümüze OSB yapılmasına asla razı değiliz. Bizim köy üzerinde niçin böyle bir ısrar devam ediyor anlamış da değilim. Açılan davalar var, verilmiş mahkeme kararları var. Vali niçin ısrar ediyor bilmiyorum. Köyün mezarlığı bile OSB alanında kalıyor. Şehitlerimizin mezarı bile OSB yapacakları alanda kalıyor. Dozerlerle bağ ve bahçemizi, tarlalarımızı dümdüz ettiler. Köylüyü çok mağdur ettiler, ekmeğimizi elimizden aldılar. Asla buraya OSB yapılmasını istemiyoruz, yaptırmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar