İHD: Anadilde eğitim hakkı sağlansın
'Türkiye'nin sahip olduğu çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı yapı dayatılan bu tekçi anlayışı artık kaldıramaz.'
Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlaması dolayısıyla açıklama yapan İHD Batman Çocuk Komisyonu üyeleri, anadilde eğitim hakkından yoksun bırakılan milyonlarca çocuğun talebinin karşılanmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Kadın ve Çocuk Komisyonu ve insan hakkı savunucuları, anadilde eğitim hakkına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Şube binasında yapılan toplantıya, "Perwerdaye zimanê dayikê maf e" (Anadilde eğitim haktır) yazılı dövizler açıldı. Açıklamayı KHK’yle ihraç edilen öğretmen ve Şube Yöneticisi Ercan Başar yaptı.
'SUÇ KABUL EDİLMEKTE'
Anadili Türkçeden farklı olan milyonlarca çocuğun geçmişte olduğu gibi bu yıl da anadilinden yoksun bir şekilde eğitime başladığını vurgulayarak sözlerine başlayan Başar, "Dil, bir milletin varlığı, hayatı ve kimliğidir. Davadır, tavır ve eylemdir. Dil bir milletin ses dünyasıdır ve her millet dili oranında vardır. Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken; Bilimsel, demokratik, eşit, kesintisiz ve parasız ana dilde eğitim, insan hakkıdır" diye belirtti. Dilin çocuğun gelişiminde önemli bir etken olduğunu hatırlatan Başar, "Çocuğun bilgiye ulaşması ve kişiliğinin gelişmesi için pedagojik bakımdan da doğal ve zorunludur. Bugün dünyanın birçok ülkesinde anadilinde eğitim ve öğretim hakkı anayasal güvence altındadır. Türkiye ise dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek ülke olmakla övünürken, milyonlarca çocuğun kendi anadiliyle eğitim görmesine 'ülke bölünür' paranoyası yapılacak kadar 'çağ dışı' düşünceler ileri sürülebilmekte ve anadilinde eğitim talepleri 'suç' olarak kabul edilmektedir" diye belirtti.
'ARTIK KALDIRAMAZ'
Farklı etnik kökene mensup halkların, dillerin, dinlerin ve kültürlerin vatandaş statüsüyle yaşadığı bu ülkede, tek devlet, tek millet, tek bayrakla homojen bir millet yaratılmaya çalışıldığını hatırlatan Başar, bundan kaynaklı sorunların giderek büyüdüğüne vurgu yaptı. Bugün artık ne toplum yaşamında ne de eğitim anlayışında bu tekçi anlayışı dayatmanın hiçbir gerekçesi kalmadığını dile getiren Başar, "Türkiye'nin sahip olduğu çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı yapı dayatılan bu tekçi anlayışı artık kaldıramaz" diye belirtti.
ANADİLDE EĞİTİM UYGULANSIN
Başar, her çocuğun en doğal insan hakkı olan kendi anadiliyle eğitim alma hakkının hayata geçirilmesini, farklı anadil ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasıyla birlikte Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesine uymasını ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 14 Aralık 1960 tarihli Genel Toplantı’nda kabul edilen Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Sözleşmeye taraf olunması isteyerek sözlerine son verdi. (Mezopotamya Ajansı)