İHD Ankara'da Cumartesi Anneleri'ne destek verdi: Fehmi Tosun nerede?
İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi 969. Hafta Cumartesi Annelerine destek amacıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasında 28 yıl önce ailesinin gözü önünde kaçırılan Fehmi Tosun’un akıbetini sordu.

Ankara - İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylemleri, engellenen Cumartesi Anneleri’ne destek açıklaması yaptı.
Cumartesi Anneleri 969. Hafta basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube üyesi Sevil Turgut, 1995 yılında eşi ve çocuklarının gözü önünde kaçırılan Fehmi Tosun’un akıbetini sordu.
‘FERYADIMIZA İŞKENCE ÇIĞLIKLARIMIZ EŞLİK EDİYOR’
Sevdiklerimiz bulunsun talebimize dozu gittikçe artan polis şiddeti ile karşılık veriliyor diyen Turgut, “Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz bulunsun talebimize devleti yönetenler, dozu gittikçe artan polis şiddeti ile karşılık veriyor. 28 haftadır İstiklal Caddesi ve Galatasaray adeta açık işkence mekanına dönüşmüş durumda. Galatasaray’dan yükselen ‘Kayıplarımız nerede?’ feryadımıza şimdi işkence çığlıklarımız eşlik ediyor. Barışçıl bir eylemde kendilerine yönelik her türlü saldırıya karşı direnmeyen insanlara yönelik bu şiddeti ne ile açıklayabiliriz? Bu şiddet, ‘çocuklarımızı bulun’ talebini dile getirmekten, bu talebin mekanı olarak simgeleşmiş Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmemeye, en önemlisi ‘biz varız, buradayız’ deme inadına yönelik bir şiddet” dedi.
AİLESİNİ GÖZÜ ÖNÜNDE KAÇIRILDI, BİR DAHA HABER ALINAMADI
Turgut, Tosun’un 1995 yılında akşam saatlerinde silahlı, telsizli, sivil giysili üç kişi tarafından 34 UD 597 plakalı beyaz Renault araçla evinin önüne getirildiğini vurguladı. Tosun’un kaçırılmasına ailesinin tanıklık ettiğini belirtti. Turgut “Hemen Avcılar Karakolu’na giden Hanım Tosun olanları anlattı, eşini kaçıran aracın plakasını verdi ve duruma müdahale edilmesini istedi. Plakayı kontrol eden ve telefonla görüşmeler yapan polisler ‘Bizim yapacağımız bir şey yok’ dedi. Hanım Tosun ve İnsan Hakları Derneği tüm yasal yollara başvurdu, olayı hükümetin ilgili birimlerine ve kamuoyunun gündemine taşıdı. Ancak Fehmi Tosun’un gözaltına alındığı kabul edilmedi ve kendisinden bir daha haber alınamadı” diye belirtti.
‘YARGISAL YOLLARI TÜKETEN AİLE SONUÇ ALAMADI’
Ailenin, AİHM’e başvurduğunu belirten Turgut, hükümetin etkin bir soruşturma yapılmasını sağlama yükümlülüğünü yerine getirmediğini vurguladı ve şunları söyledi:
“2003 yılında sonuçlanan davada AKP hükümeti AİHM’e verdiği savunmada ‘Hükümetimiz Fehmi Tosun’un kaybolması olayının meydana gelmesinden dolayı üzgündür.’ dedi. Bir kimsenin kaybolması olayı hakkındaki soruşturmanın eksik yapılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinin ihlalini oluşturduğu kabul edilmektedir. Ancak hükümet Fehmi Tosun dosyasında etkin bir soruşturma yapılmasını sağlama yükümlülüğünü yerine getirmedi. Zamanaşımından takipsizlik kararı verilen dosya kapatıldı. Takipsizlik kararlarına yapılan itirazlar reddedildi. İdari ve yargısal yollarının tamamını tüketen aile bir sonuç alamadı.”
‘KAYIPLARIMIZI SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Turgut, 969’uncu haftada Fehmi Tosun ve tüm kayıpları aramaktan, faillerin yargılanarak cezalandırılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceklerine dikkat çekti. Turgut, “Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.969. haftamızda kalbimiz Filistin için kan ağlarken bir kez daha hatırlatıyoruz: Ya vicdan ve adalette birleşecek, önce kendi ülkemizden başlayarak dünyanın her yerinde insanlık yıkımına dur diyeceğiz, ya da bu yıkımın seyircisi, parçası olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. (ARTI GERÇEK)
TİP'in Özgürlük Yürüyüşü 21'inci gününde: Erkan Baş, Cumartesi Anneleri için yürüdü
AYM'nin 'ihlal' kararına rağmen: Cumartesi Anneleri bu hafta da gözaltına alındı