İHD Antep Şubesi: Kürtçenin önündeki engeller kaldırılsın

İHD Antep Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadili Günü'nde yaptığı açıklamalarda Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

İHD Antep Şubesi: Kürtçenin önündeki engeller kaldırılsın

Sinan ŞAHİN

ANTEP - İHD Antep Şubesi'nde 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube yöneticilerinden Atiye Okay, dünya üzerinde 7 bin civarında anadilin konuşulduğu ve bunların 2 bin 500'ünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu tehlikeye dikkat çekmeye çalışan UNESCO'nun 21 Şubat'ı Dünya Anadili Günü ilan ettiğini hatırlatan Okay, Türkiye'de 36 farklı dilin konuşulduğu ancak UNESCO’nun tespitlerine göre üç dilin kaybolduğunu, 18 dilin ise kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

'TRT 6 VE SEÇMELİ DERS TALEPLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK'

Türkiye’nin çözüm bekleyen en temel sorunlarının başında Kürt Sorununun geldiğini vurgulayan Okay şöyle konuştu:

"Toplumsal barışın sağlanmasının en temel ilerleme araçlarından birisi kuşkusuz Kürt dili ve lehçelerinin kullanımı önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Yasal hiçbir güvencesi olmadan 2009 yılında Kürtçe yayına başlayan TRT 6 kanalı ve 2012 yılında başlatılan seçmeli ders uygulamaları milyonlarca Kürt yurttaşın anadil taleplerini karşılamaktan oldukça uzaktır. Yaşamın her alanında Kürtçenin kullanımı ciddi engelleme ve baskılar yaşaması yanı sıra, mülki idari makamların gerekçe bile bildirmeden Kürtçe tiyatro, sinema, konser ve benzeri kültürel etkinlikleri yasakladıklarına tanık olunmaktadır."

'21 ŞUBAT TÜM DİLLERE ÖZGÜRLÜK GÜNÜ OLSUN'

Her çocuğun annesinden doğduğundan itibaren tüm toplumsal süreçlere anadili ile dahil olabilmesinin olanaklarını sağlamasının devletlerin yükümlülüğü olduğunu dile getiren Okay, şu çağrıyı yaptı:

Türkiye başta BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin 17, 29 ve 30'uncu maddelerine koyduğu çekince olmak üzere taraf olduğu evrensel insan hakları belgelerinde farklı dil, kültür ve inanç değerlerinin öğretilmesi ve yaşatılmasına olanak veren maddelerdeki çekinceleri derhal kaldırmalıdır. Eğitim alanında eşit ve özgürlükçü bir ortamın her çocuk için sağlanabilmesi için BM-UNESCO Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Sözleşmesine taraf olunarak gereği yerine getirilmelidir.

İnsan Hakları Derneği olarak Dünya Anadil Gününü kutluyor her bireyin en doğal insan hakkı olan kendi anadili ile eğitim alması ve dünya ile iletişim kurması hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz. 21 Şubat Dünya Anadil Günü tüm dillere özgürlük günü olsun.

21ê Sibatê Roja Zimanê Zikmakî ya cihanê li hemî zimanan pîroz be."