İkizköy Çevre Komitesi’den 'çevreci santrale' yanıt

Milas'ta bulunan iki termik santralin en az 35 bin erken ölüme neden olduğunu belirten İkizköy Çevre Komitesi, AİHM kararına rağmen santrallerin 20 senedir çalıştırıldığını açıkladı.

İkizköy Çevre Komitesi’den 'çevreci santrale' yanıt

İkizköy Çevre Komitesi, Milas'ta bulunan Kemerköy Termik Santrali’nin çevreci olduğuna dair şirket tarafından yapılan söylemlere ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Şirket genel müdürünün "kükürtdioksit, azot oksitleri ve toz emisyonları hâlihazırdaki mevzuat sınır değerlerine ulaştığı, hatta bunların da altına düştüğü" iddialarına tepki gösterilen açıklamada, "Oysa Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) Mayıs 2022 tarihli Türkiye’nin Enerji Görünümü 2022 çalışmasına göre; toplam 5 üniteden oluşan bu santrallerin sadece 2 ünitesi rehabilite edilmiş durumda. Her iki santralde de toz filtresi ve baca gazı kükürt arıtma tesisi var; ancak iyileştirilmesi gerekiyor. İki santralde de tamamlanmış azot arıtma tesisi yok. Bir başka bilgiye göre ise, Kemerköy’ün yenilenen ünitelerinden sadece birinin Çevre Bakanlığından onayı var. Diğer ünitede ise sorunlar hala devam ediyor; baca gazı çıkış değerleri mevzuatta belirlenen limit değerlerin çok üstünde seyrediyor" denildi.

35 BİN ERKEN ÖLÜME YOL AÇACAK

Termik santralin saydığı kirli havanın 1986-2020 yılları arasında en az 35 bin kişinin erken ölümünden sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Kömürün Gerçek Bedeli Muğla raporu kapsamında yapılan başka bir modelleme çalışmasına göre, bu santrallerin baca gazı arıtma tesisleri Avrupa Birliği'nin mevcut en iyi tekniklerine göre iyileştirilse bile 2043'e kadar 5 bin 300 insanın daha erken ölümüne yol açacak. Bir başka önemli nokta ise, bu arıtma tesislerinin, anne karnındaki bebeklerde ve çocuklarda sinir sistemi ve beyinsel gelişimi olumsuz etkileyen, otizm riski doğuran cıva gibi ağır metalleri tutamıyor olması" ifadeleri yer aldı.

AİHM KARARINA RAĞMEN ÇALIŞIYOR

Milas'ta bulunan santralerin yanı sıra Yatağan Termik Santrali'nin de hukuksuzca çalıştırıldığına değinilen açıklamada, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2005'te verdiği ihlal kararı ile bu santrallerin hukuksuz çalıştığını ve kapatılması gerektiğini Türkiye Cumhuriyeti’ne bildirdi. Neredeyse 20 yıldır uygulanmayan AİHM kararının yarattığı sonuçlar bugün Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin gündeminde ve takip ediliyor. Bu takip sürecinden, hala çevreyi kirletmeye devam eden Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerini kapatmadan çalıştırmaya devam eden Türkiye aleyhine bir karar daha çıkabilir" diye belirtildi.

'DOĞAYI YOK ETMEYİN'

Bölgede yeni maden sahası açılmaması gerektiğini kaydedilen açıklamada, "Bir köyü daha, binlerce dönüm tarım arazisi ile 40 bin zeytin ağacı ile 780 dönüm yaşlı ve doğal kızılçam ormanı ile kömür için yok etmeyin. İklim için 350 Derneği ve Avrupa İklim Eylem Ağı’nın birlikte gerçekleştirdiği çalışmaya göre; Yeniköy Kemerköy (YK) Enerji'ye bir yılda verilen 260 milyon TL’lik kapasite mekanizması teşvikiyle, 70 adet zeytin/zeytinyağı tesisi kurmak; 700 kişiye istihdam sağlamak mümkün. Daha fazla kimsenin yaşam hakkını gasp etmeden; iş garantisini elinden almadan kömürden çıkın" denildi. (MA)

aihm Muğla Makina Mühendisleri Odası milas Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İkizköy