'İktidar sansürle suçlarını örtbas ediyor'

İktidarın işlediği suçları örtbas etmek için baskıyı arttırdığını ve sansür uyguladığını belirten gazeteciler, bunu kanıksamadan karşısında örgütlü mücadele verilmesi gerektiğini söyledi.

'İktidar sansürle suçlarını örtbas ediyor'

Türkiye'de yüzlerce gazeteci yaptığı haberler nedeniyle iktidarın hedefi haline gelirken, alternatif medya üzerindeki baskılar ise artarak devam ediyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG), geçtiğimiz gün yayınladığı rapora göre Ocak ayında 5 gazeteciye hapis cezası verildi, 1 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci gözaltına alındı ve 6 gazeteci ise saldırıya uğradı. Raporun bir diğer dikkat çeken noktası ise getirilen erişim engelleriydi. DFG'nin paylaştığı bilgilere göre; 30 ayrı haber hakkında erişim engeli getirildi. DFG, Aralık ayında ise bin 960 haber, 145 internet sitesine erişim engeli getirildiğini açıklamıştı.

Artı TV yorumcusu Erk Acerer ve DİSK Basın İş Sendikası Genel Sekreteri Özge Yurttaş, gazetecilere yönelik baskıları değerlendirdi.

BÜYÜK BİR ÇAMUR

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre iktidarın işledikleri suçları örtbas etmek için haberlere sansür uyguladığını ifade eden Erk Acerer, "Eğer bir bakan çıkıp kadınlara hakaret ediyorsa, istismara uğrayan çocukları korumak isteyenlerin karşısında engel oluyorsa ya da 18 yaşında bir kız çocuğunun tecavüzcüsünü serbest bırakmakta etkin rol oynuyorsa ve buna karşılık haber yapan gazetecilere çeşitli baskı ve uygulamalar yapılıyorsa ortada çok büyük bir çamur var demektir. Bu da açık açık iktidarın dili ve yolu hakkında bize fikir veriyor" dedi.

İktidarın toplumdan ve demokrasiden uzak olduğunu belirten Acerer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un boğazda kiraladığı araziye yaptırdığı çardak ve şöminenin İBB tarafından yıkıldığına ilişkin habere erişim engeli getirilmesinin bunun en büyük örneği olduğunu sözlerine ekledi.

TOPLUMSAL ÇÖKÜŞ

Türkiye’de toplumsal bir çöküş olduğunu söyleyen Acerer, "Bu toplumsal çöküş hem iktidarın yapısından hem de yöntemlerinden ileri geliyor. İktidarın dili ve uygulamalarının toplumsal bir karşılığı oluyor. Fakat bizlerin bunun karşısında nasıl şekil aldığımız önemli. İktidar bir dil geliştiriyor bu dille herkesi terörize ediyor" dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE GÜÇLENDİRİLMEDİ

Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise Türkiye’de gazetecilerin sadece sansür değil artan baskılar nedeniyle otosansürle de karşı karşıya olduğunu söyledi. Otosansüre karşı medyada örgütlü mücadeleyi güçlendirmek her türlü sansür girişimine yol açan baskı ve uygulamalara karşı itiraz etmek gerektiğini ifade eden Yurttaş, "Bu durumu kanıksamamak, normalleştirmemek için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Muhalif kesimler açısından da artan baskılar karşısında sansür girişimlerini olağan karşılamamak ve her defasında ilk defa karşılaşılmış kadar güçlü tepkiler vermek önemli" dedi.

GÜCÜ YETEN SANSÜR TALEP EDİYOR

Yurttaş, basın işçilerinin, mahkemeler aracılığıyla haberlere erişim engeline imkan tanıyan "yasal mevzuat" gündeme geldiği ilk günden beri bunun bir sansür aygıtı olarak kullanılacağına dair kaygılarını dile getirdiğini sözlerine ekleyerek, "Yasadaki bu internet üzerinden yayımlanan haber, video, fotoğraf, yorum vb. içeriklerle kişilik haklarının veya özel hayatın gizliliğinin ihlali, suç işlenmesi, gibi gerekçeler aslında mahkemeler aracılığıyla gücü yetenin kendisi için sansür talep ettiği bir sonuç yarattı. Türkiye’de adalet sisteminin bazı parti-güç angajmanlarından etkilendiği artık herkesin malumu. Bu nedenle gücü yetenin hakkındaki her türlü haberi kaldırtma, usulsüzlüğü görünmez kılma imkanı ortaya çıktı" ifadesinde bulundu.

akp gazeteci baskı Çöküş