İlk derse saatler kala İzmirli veliler bitpazarında: 'Allah sonumuzu hayır etsin'
Okulların açılmasına bir gün kala İzmir’deki bitpazarı velilerle doldu. Bitpazarının son haftalardaki gözdesi okul kıyafetleri ve çantaları olmuş durumda.
İZMİR - Yüksek enflasyon karşısında alım gücü her geçen gün daha da düşüyor. İzmirliler her hafta bitpazarının yolunu tutuyor. ‘Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı’ sözüne inat kent yoksulları ihtiyaçlarını bitpazarından karşılıyor.
OKUL İÇİN DE BİTPAZARINA
Bitpazarının son haftalardaki en çok rağbet görenleri ise okul kıyafetleri ve ihtiyaç gereçleri… İlk ders ziline saatler kala veliler son çareyi bitpazarında arıyor. Okul malzemelerinin satıldığı tezgahlar daha kalabalık. Aileler ellerinde listelerle çocuklarının kalem, defter ve çanta gibi ihtiyaçlarını pazardan karşılamaya çalışıyor.
PAZARLIKLA 50-75 TL
Çantaların olduğu tezgahlardan birinde pazarlığa denk geldik. Suriyeli mülteci elindeki çanta için biraz daha indirim istiyor. Işıkkent sitesinde çalışan işçi Ahmet, ilkokula gidecek olan kızına pembe bir çantayı pazarlıkla 50 TL’ye almış, sırada ortaokula gidecek olan erkek çocuğuna yeni çanta almaya çalışıyor. Pazarlıkla elindeki çantayı da 100 liradan 75 liraya indirerek aldı.
‘ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN’
"Bir çocuğa aldık mı diğerine almasak olmaz" diyen Ahmet ile konuşuyoruz. Asgari ücretle artık geçinemediklerini anlatan Ahmet, “Öncesinde asgari ücretle de olsa bir şekilde geçiniyorduk ancak şimdi hem kiraları hem de pazar alışverişimiz artınca artık asgari ücret de yetmez oldu. Ben de çocuklarıma temiz çanta almak isterdim ama yetmiyor. Geçen hafta geldik okulda giyinmeleri için pantolon gömlek, tişört, etek aldık. 200 lira tuttu. Bitpazarı da olmasa onları da alamayacağız. Şimdi de çanta aldık mecburen” dedi. Vedalaştığımız Ahmet'in son sözü ise “Allah sonumuzu hayır etsin” oldu.
‘GEÇEN HAFTA ÇANTA YETMEDİ’
Pazarlığın diğer ucundaki Fatma abla ile konuştuk. Her gelenin pazarlık yapmaya çalıştığını belirten Fatma abla da geçen senelere göre daha fazla çanta sattıklarını dile getirdi. Çantaların 30-40 TL’den başladığını 100 liraya kadar çıktığını anlatan Fatma abla “Onları da anlıyorum. Bizden alış veriş yapanlar ya asgari ücretli işçi ya da günü birlik işlerde çalışan insanlar. Aldıkları boğazlarına ve kiraya yetmiyor ki çocuklarına da çanta alsınlar. Ama bizim de masrafımız çok oluyor. Biraz kazanabilelim ki gelecek hafta da tezgâh açalım yerine yeni bir şeyler getirelim. Asıl geçen hafta gelecektiniz. Çantalar yetmedi” diye konuştu.
İlginin yoğun olduğu tezgâhlardan biri de çocuk kıyafetleri olanlar. Burada da alışveriş yapmaya çalışan vatandaşlarla konuşmaya çalıştık ancak gazeteci olduğumuzu öğrenince utangaç bir şekilde konuşmak istemediklerini, fotoğraf çekilmesini dahi istemediklerini belirttiler.
‘PAZARLIKSIZ ALAN YOK’
Tezgah sahibi Abdullah ile konuştuk. İki haftadır çocuk pantolonu ve gömleğine rağbet olduğunu dile getiren Abdullah ağabey de şunları söyledi:
“Üniformaların zorunlu olduğu çevredeki okulların velileri üniforma olup olmadığını soruyor ama çok fazla çıkmıyor. Olanlar da hemen gidiyor. Onun da dışında serbest kıyafet olanlar da genelde pantolon, gömlek soruyor. Çocuğun boyuna ve kilosuna göre kıyafet bulabilenler mutlu. Artık rengine falan bakmıyorlar. Yeter ki çok belirgin bir deforme ve kir olmasın. Gerisi sorun değil."
"Pantolonların ve gömleklerin 40-50 TL’den satışa çıkarıyoruz. Ancak pazarlıklarla iniyor. Pazarlıksız satış yapmadık daha. Biz de bu insanlarla komşuyuz, aynı mahallerde yaşıyoruz. Durumlarının farkındayız. Olabildiğince indirim yapıyoruz." (Artı Gerçek)